NieuwsNieuws 2020/2021

Viruswaanzin

Ik kijk echt met stomme verbazing naar jongeren die met zwaar illegaal vuurwerk binnensteden veranderen in een puinhoop, winkels plunderen, ziekenhuizen bestormen, corona teststraten in de fik steken. Of naar ook wat ouder volk dat ik schuimbekkend de politie te lijf zie gaan met uit de grond gerukte stoeptegels. Omdat ze het niet eens zijn met een avondklok. We hebben blijkbaar een groot binnenlands conflict in Nederland.

Wie zijn die gekken? Blijkbaar zijn het de lui die na een paar uur googlen op Lange Frans, QAnon en dergelijke er van overtuigd zijn dat ze meer verstand van de bestrijding van een pandemie hebben dan 100 mensen die daar een half leven voor hebben geleerd. Zoeken ze een reden om te rellen, of komen ze op voor hun rechten? Maar welke rechten zijn dat dan? En hoe zit het met mijn rechten op bescherming tegen ziekte?

Zijn het diezelfde lui met een cocaĂŻneprobleempje die hun voetbalstadion bestormen als hun club niet meer kan winnen? Of zijn het wanhopige ondernemers die het water aan de lippen staat door de lockdown? Zijn het vriendinnen van toptennissers die hun eigen haar moeten wassen?

Ik weet het echt niet. Maar als we niet willen dat een kwart van onze opa’s en oma’s Ă©n een flink deel van de miljoenen Nederlanders die buiten hun schuld van het virus te duchten hebben het loodje leggen, zullen we met zijn allen toch echt nog minstens een paar maanden moeten leven met een beperking van onze bewegingsvrijheid. Zonder amateurvoetbal en met lege stadions.

Ik zie daarbij het amateurvoetbal de grote verliezer worden. Wij hebben geen Cornald Maas die dagelijks op tv zit te huilebalken over hoe moeilijk opera- en musicalorganisatoren het hebben. En dan heeft hij het niet over de Ahoy-medewerkers die hun baan verliezen, maar over hoe de BN-er moet sappelen omdat zijn ZZP-contract wordt herzien; en dat de pleziertjes van de grachtengordelbewoner op de tocht staan. Onze vrijwilligers moeten zich in bochten wringen om trainingen met allerlei beperkingen te kunnen laten doorgaan. Ouders staan noodgedwongen buiten het hek op de Oldegaarde te kijken, netjes op een coronaproof afstand. Onze kantine is al bijna een jaar dicht! Zijn wij te netjes? De relschoppers krijgen alle aandacht! Moeten wij dan ook tegels uit de grond gaan trekken?

Peter Huisman