NieuwsNieuws 2018/2019Onze Trainers

In aflevering acht van deze serie ontmoeten we de drie trainers van JO13-7. Drie boegbeelden van de club, ze speelden alle drie op het hoogste niveau, bij elkaar opgeteld liefst 617 wedstrijden, waarvan een groot aantal ook met elkaar, in het eerste elftal!

Jos Laurens, Patrick Molenaar, Ricardo Willemse

Eerst even voorstellen:

Patrick: 43 jaar, getrouwd met Martine en vader van Ralph en Jasmijn. Begon als 6-jarige met voetbal bij Spijkenisse, maar verhuisde naar Rotterdam en vanaf zijn 13e in al onze hoogste jeugdteams Ă©n liefst 16 (!) seizoenen vaste waarde in het 1e elftal. Met training geven begon hij al op zijn 18e. Na E3 en C2 trainde hij enkele jaren keepers. Sinds vier seizoenen traint hij de groep van zoon Ralph. Naast deze voetbalactiviteit is Patrick ook nog een belangrijke steunpilaar op de achtergrond in het financieel beheer van de vereniging.

Jos:48 jaar, getrouwd met Thea en vader van de drie voetballende zoons Coen, Stein en Maarten. Sinds zijn 8e verjaardag lid, keeper in alle hoogste jeugdteams en als senior veertien seizoenen in de selectie, waarvan zeven seizoenen als vaste doelman in het 1e elftal. Toen zoon Koen ook de keepershandschoenen aantrok, was Jos vanzelfsprekend de aangewezen man om hem dat vak verder te leren en daarnaast traint hij al vele jaren ook vele andere keepers.

Ricardo: 47 jaar, getrouwd met Patricia en vader van Yoana en Tex. Werd op zijn 10e jaar lid van Spartaan, doorliep de hele jeugdafdeling; niet altijd in het hoogste team, maar reikte daarna wel tot het 1e elftal en speelde daarin zeven seizoenen. Als trainer begon hij in 1995 en inmiddels is hij samen met broer Carlo al zo’n 20 jaar hĂ©t gezicht van de opleiding bij de jongsten: Ricardo kent alle JO9- en JO11- spelers die sindsdien in de club kwamen en zij kennen hem! En daarnaast doet hij nog veeeel meer: organiseert de activiteiten zoals zwemmen, sponsorloop, penaltybokaal etc. en is een van de vaste gezichten in de leiding van jeugdkamp Ahoy.

Patrick en Jos schuiven aan tafel voor het interview, Ricardo heeft het zoals zo vaak heel druk met andere Spartaanse zaken. Het gesprek vindt plaats direct na de interne oefenwedstrijd tegen JO13-5, die JO13-7 verrassend weet te winnen. Het is de aanleiding voor de eerste vraag,

Wat is het belangrijkste wat jullie willen bereiken met deze groep?

Patrick: “Ook jongens met wat minder talent willen natuurlijk toch elke wedstrijd winnen. We doen dezelfde oefeningen als op hoger niveau, het bijbrengen van voetbalinzicht vraagt iets meer uitleg en dat doen we dan ook. Het behouden van spelplezier staat voorop.”

Jos:  “We hechten er vooral aan dat ze als team samenwerken en dat ieder op de voor hem meest geschikte plek in het veld staat en vooral ook daar blijft lopen. Een ‘vaste’ opstelling betekent ook dat we ‘logisch ‘ wisselen, niet met allerlei posities schuiven bij een wissel. En alle 14 spelers wisselen we evenveel, ongeacht de stand.”

Hoe pakken jullie in de samenwerking de trainingen en wedstrijden aan?

Patrick is voor de jongens de hoofdtrainer bij wedstrijd en trainingen. Hij is, zoals Jos het zegt, van de vaste regels en dat biedt duidelijkheid.

Patrick: “Ik hamer inderdaad op discipline, kan streng zijn en ben inderdaad ‘van de regels’.”

Jos: “Patrick heeft de leiding, dat is wel zo duidelijk. Ricardo en ik vullen hem aan waar nodig en gewenst. Waarbij Ricardo nog wat extra aandacht geeft aan vooral de voetbaltechnische aspecten. En bij de wedstrijd proberen we aan twee kanten te coachen. Vooraf en na afloop hebben we met de jongens ook vooral lol hoor, niet alles te serieus!”.

Hoe is de betrokkenheid van de ouders?

P en J: “Daar hebben wij niets over te klagen. De meeste ouders komen altijd kijken en er is een vast groepje dat elkaar afwisselt met vlaggen. Standaard gedag zeggen en met ouders praten, ook aandacht hebben voor andere dingen, weten wie wat doet. Het helpt de binding te versterken.”

Hoe zit het met jullie favorieten in het voetbal?

Patrick: “Sorry, Ajax hoor. En Wesley Sneider. Waarom? Die is als voetballer alles wat ik nou juist niet was, ondanks mijn 16 jaar in het eerste elftal; ik moest het hebben van hard werken.”

Jos: “Feyenoord natuurlijk. En als oud-keeper kies ik natuurlijk voor een keeper:  Gianluigi Buffon, de geweldenaar van Juventus en zelfs nu op zijn 40e nog op het hoogste niveau. Ik had echt met hem te doen toen hij in tranen uitbarstte na het missen van het WK vorig jaar.”

Jullie lopen alle drie al tientallen jaren meer in onze vereniging en kunnen over veel zaken oordelen. Wat is tot slot jullie wijze raad voor deze vereniging, de komende jaren?

Patrick: “Ik zou wensen dat er meer van dit soort teams op ‘recreatief’ niveau worden gevormd, jongens met minder talent die elkaar wel grotendeels vanaf F kennen en met elkaar doorstromen naar de volgende leeftijdsgroep. En als ze dan eenmaal B of A zijn, probeer ze ook dan bij elkaar te houden. Op die leeftijd stoppen er te veel, dus we moeten meer energie steken in het blijven voetballen en dat zorgt dan hopelijk voor nieuwe impuls aan het seniorenvoetbal.”

Jos: “Misschien ook wel duidelijker scheiding aanbrengen in de wijze van omgaan met de hoogste selectieteams en alles daaronder. Professionalisering aan de ene kant en meer sturing op andere aandachtspunten dan alleen resultaat bij het niveau eronder. En wat ik ook wel een punt vind: de wijze van coaching en taalgebruik, het pedagogische vraagt aandacht; ‘train de trainers’.”

Ricardo kan zoals gezegd niet bij het gesprek zijn. Hij komt later nog uitgebreid aan het woord in zijn functie als coördinator en dan zullen we zeker nog vragen of hij het met bovenstaande uitspraken van zijn maten eens is!