NieuwsNieuws 2018/2019Onze Trainers

In aflevering vijf van deze serie stellen we het complete begeleidingsteam van JO17-1 aan u voor.

(vlnr) materiaalman Jeffrey Lems, ass-trainer Lionel Lushiku, hoofdcoach Orlando de Klerk en ass-trainer Vergio Pinas

JO17-1 kent dus de luxe van een begeleidingsteam van liefst vier man. Hoofdcoach Orlando de Klerk, assistenten Vergio Pinas en Lionel Lushiku en materiaalman Jeffrey Lems doen gezamenlijk de klus. Ze schoven allemaal tegelijk aan tafel en dat leidde tot het volgende boeiende gesprek.

Eerst even nader voorstellen met wie we te maken hebben.

Orlando (36) voetbalde in de jeugd van Spijkenisse en Barendrecht en als senior in de selecties van DRL, Rijnmond Hoogvliet en Oude Maas. Een vervelende blessure dwong hem te stoppen op zijn 30e. Als trainer was hij vijf seizoenen actief bij de jeugdselecties van Alexandria’66 en dit seizoen is hij voor het eerst bij ons aan het werk. Hij beschikt over de diploma’s TC-3 en TC-2.

Vergio (34) speelde in de jeugd van Sparta en Zwart-Wit’28, waar hij ook nog in het eerste elftal stond. Tijdens zijn studiejaren in Nijmegen stond voetbal op een wat lager pitje. Terug in Rotterdam gespeeld in Kocatepe-1, maar door een blessure gestopt. Al jong als trainer actief bij de F-jes van Zwart-Wit’28 en later zich als trainer ontwikkeld bij SVVSMC, Kocatepe en Smitshoek. Via voormalig trainer Gokan Akgoz bij ons binnengekomen en nu voor het tweede seizoen assistent bij JO17-1.

Lionel (27), van Congolese afkomst en sprekend met een mooi Vlaams accent, voetbalde in zijn jeugd bij vv Oostende in België en belandde op de vermaarde voetbalschool van Charlton Athletic FC in Engeland. Ook voor hem betekenden blessures het einde van een echte carriÚre. Trainer worden werd een nieuwe uitdaging in het voetbal. De afgelopen twee seizoenen was hij actief bij sv Charlois JO19.

Jeffrey (26) voetbalde in de jeugd van DEH en DRL en als senior bij TranvaliaZW. Hij was afgelopen jaren een van de kanjers in het kleedkamerbeheer en ballenhok.

Orlando, Vergio en Lionel, jullie zijn als trainers alle drie nieuwe gezichten in onze vereniging. Waarom viel de keuze op Spartaan’20?

Orlando: “Ik raakte vorig jaar al in gesprek met jeugdcoördinator Maikel van Pul. Ik zou eerst bij Alexandria blijven, maar aan de andere kant wilde ik me graag als trainer verder ontwikkelen met een uitdaging in een nieuwe omgeving. Dus toen deze kans kwam, was mijn besluit snel genomen. Ik zie dit als een mooie stap in mijn verdere ontwikkeling, heb de ambitie om seniortrainer te worden.”

Vergio: “Ook voor mij geldt dat ik hier (vorig seizoen) graag kwam omdat ik het als een kans zie op verdere ontwikkeling.”

Lionel: “Ik wilde dit seizoen graag met JO19 bij sv Charlois verder, maar men stopte daar met die leeftijdsgroep. Toen ik me hier vorige maand meldde voor de vacature JO19-3, was ik net te laat. Maar de jeugdcoördinator regelde deze plek bij JO17-1 en dat vind ik een mooie kans bij deze club!”

Hoe ziet jullie taakverdeling eruit, op de trainingen en voor, tijdens en na wedstrijden?

Orlando: “Ik bereid als hoofdcoach de trainingen en wedstrijden uiteraard voor, richt me vooral op het tactische aspect. Vergio en Lionel zijn prima veldtrainers, Vergio is sterk in het begeleiden van oefeningen en Lionel gaat veel individuele aandacht toevoegen. De nabespreking van de wedstrijd en wat we daaruit leren, doen we met de spelersgroep op maandag voor de training. Dan hebben ze er zelf ook over kunnen denken. Uiteraard praten wij als trainers direct na elke wedstrijd wel na. En wij Ă©n de spelers zijn hartstikke blij met de ‘extra handjes’ van Jeffrey, die alle materialen klaar legt zodat wij daar geen omkijken naar hebben en ons volledig kunnen concentreren op de training en het spel.”

En het coachen tijdens de wedstrijd, wat zien we dan voor verschillende personen?

Orlando: “Ik sta altijd tijdens de wedstrijd, maar ben nooit agressief; ik probeer zo rustig mogelijk te coachen.

Vergio: “Ik ben de drukke factor!”

Lionel: “Dan ben ik waarschijnlijk de rustigste, maar dat moet ook want ik fungeer ook als assistent-scheidsrechter. Dat is trouwens een bewuste keuze  van ons, want dan hebben we ook coaching aan de andere kant van het veld.”

Wat willen en verwachten  jullie met  JO17-1 te bereiken dit seizoen?

Orlando: “We zitten in een zware 2e divisie met liefst zeven BVO’s. We hebben pas Ă©Ă©n wedstrijd gehad (2-2 tegen NEC) dus weten nog niet zo veel. Laten we voorlopig als doel stellen: zo snel mogelijk 30 punten, betekent veilig. Dan kunnen we daarna verder kijken. De basis voor succes zit in de discipline, zowel in als buiten het veld.”

Vergio: “Blijven hameren op discipline staat inderdaad voorop. En als we kunnen meedraaien op het niveau van de BVO’s, is er veel mogelijk.”

Lionel: “Vanuit mijn eigen jeugdopleidingservaring in Engeland zal ik spelers voorhouden dat het op dit niveau vooral gaat om mentaliteit, willen tonen dat je de beste bent. De Engelse voetbalschool, dat houdt in: conditioneel / fysiek in orde en dan kan je 90 minuten gefocust blijven op je spel, als basis voor goede resultaten.”

Hebben jullie nog favoriete clubs of type spelers?

Orlando en Vergio noemen Feyenoord, Lionel is gecharmeerd van Ajax en Real Madrid.

Orlando: “Als type speler kijk ik vooral naar ‘balansbewakers’, vooral verdedigend. Dat hoeft niet persĂ© de beste technische voetballer te zijn.”

Vergio: “De totale organisatie in het veld, verdedigend goed staan en snel eruit kunnen komen, ik kijk toch vooral naar dat totaal.”

De laatste vraag, wat kan er nog beter in deze vereniging?

Ze stellen gezamenlijk dat ze nog pas kort rondlopen in de club en zijn voorzichtig om nu van alles te roepen. Maar dan volgen er toch enkele kritische noten: “De werving van sponsors kan beter, vooral ook het opbouwen en voortzetten van contact als iemand is aangedragen (Orlando zorgde zelf al voor een sponsor). En ook de uitstraling met de kleding nog een stapje verder, wellicht.”

En dan volgt ook nog een serieuze hint in de richting van ouders: “Supporteren is goed, graag zelfs. Maar laat de coaching echt over aan de mensen die er voor staan. Kritiek mag, maar ga dan op een gepast moment het gesprek aan.”

 

Jeffrey heeft zich niet op de voorgrond gedrongen in het gesprek. Maar hij wil nog wel even kwijt dat hij zijn rol heel leuk vindt. Paul Pogba is trouwens de beste voetballer volgens hem!

Het gesprek wordt afgesloten met de afspraak dat we na de winter nog eens een interview doen, als ze wat langer hebben kunnen rondkijken in de club en steviger kunnen oordelen. Dat staat!