NieuwsNieuws 2018/2019Onze Trainers

In de eerste serie van drie interviews laten we u kennismaken met de trainers van JO13-1, JO13-2 en JO13-3.

 Paulo Gomes, trainer van JO13-1

38 jaar en vader van twee kinderen, woont bijna aan de overkant in Zuidwijk. Zijn zoon Shelton Wijngaarde speelt al vanaf de F-jes bij onze vereniging en mocht als 1e jaars A-junior in 2016/2017 al proeven aan het eerste elftal; nu zit Shelton in de selectie.

Paulo was een laatbloeier als voetballer want ging pas op 14 jarige leeftijd op een club, YVV de Zwervers. Daar speelde hij de meeste jaren als actief voetballer en eindigde hij in een vriendenteam. Zijn trainersloopbaan begon hij al bijna 15 jaar geleden met de F-jes bij DHZ.  In 2009 werd hij assistent bij Ricardo Willemse bij E1, waar toen ook Shelton in speelde. Later deed hij ook D2 en vorig seizoen was Paulo trainer van YVV de Zwervers JO15. Vanwege de drukte met het eigen bedrijf dat hij met zijn vrouw runt (zij maakt fantastische feesttaarten!), wilde hij eigenlijk stoppen met trainen. Maar toen de mooie kans met Spartaan’20 JO13 voorbij kwam, wilde hij die toch graag aangrijpen!

Wat verwacht je te bereiken met JO13-1?

“Het wordt natuurlijk loodzwaar voor de jongens op het allerhoogste niveau in hun leeftijdsklasse, we spelen de eerste maanden alleen maar tegen top-BVO’s zoals Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, etc. Verliezen is niet erg op dit niveau, het gaat mij vooral om de leermomenten waarover ik het met ze wil hebben, hoe ze individueel Ă©n als team beter kunnen worden.” Paulo doet dan ook geen uitspraak over een eindstand op de ranglijst.

Op de vraag zichzelf te typeren al coach, zegt hij: “ik kan streng zijn en ben als coach ook nadrukkelijk ‘aanwezig’ langs de kant, maar tegelijk kan goed de rust bewaren”.

Wat wil hij verder nog laten weten aan alle lezers?

“Tegen alle ouders wil ik zeggen: wordt vrijwilliger, doe iets voor de club van uw kind, het is ook Ășw club! Zelf werd ik ooit vrijwillig pupillentrainer, je kan iets met voetbal doen maar er zijn ook genoeg andere werkzaamheden nodig in deze grote en mooie vereniging”.

Heeft Paulo nog een tip voor het bestuur?

“De kantine is prachtig maar mag toch wat meer voetbaluitstraling hebben: vaantjes, bekers en dat soort dingen zichtbaar. En bijvoorbeeld een portrettengalerij van spelers die het betaald voetbal bereikten; wees daar meer trots op!”

 

 Patrick Alimasi, trainer van JO13-2 (rechts; naast hem assistent Jordy Vrede)

33 jaar, van Congolese/Kameroenese afkomst maar in alle opzichten voetbal-Rotterdammer!

Patrick heeft een lange voetbalgeschiedenis op hoog niveau. Begon ooit bij De Musschen, waar hij opkeek tegen de jeugd van Spartaan’20. Hij doorliep de jeugdopleiding bij Sparta, was enkele jaren profvoetballer in Oostenrijk, dat stopte door een blessure, en speelde daarna nog voor een serie goede amateurclubs in de regio.

Het trainersvak leerde hij via de Soccer Academy Spartaan (SAS) van Bert-Jan Vaandrager en als assistent bij Fabian, de huidige JO13-coördinator, die zoals hij het zelf zegt “mij verder vormde”. Naast Spartaan’20 heeft hij intussen ook een eigen voetbalschool en hij verzorgt enkele uren techniektraining bij Ajax. Het is nu zijn tweede seizoen bij JO13-2, daarvoor deed hij D3.

Je voetbalde nooit bij Spartaan’20, waardoor werd het toch je club?

“Ik heb er vaak tegen gespeeld in de jeugd en keek er altijd tegenop, ik wilde er als kind best graag naar toe. Ik voel het als een warme club, zo multi-culti en dat is toch mooi in onze stad?”

Hoe gaat het seizoen van JO13-2 eruit zien, wat verwacht je?

“We spelen natuurlijk tegen allemaal eerste teams en dat is best pittig. Vorig seizoen draaiden we lang aan kop mee, maar dat verwacht ik niet direct van de nieuwe groep. Ontwikkelen is bij deze jongens ook belangrijker dan presteren, het tactische komt later wel. Maar okee, top-3 moet misschien toch kunnen.”

Hoe ben jij als trainer?

Het antwoord laat hij liever over aan zijn assistent Jordy Vrede, die ook aanschuift: “Patrick is zeer direct en hamert op discipline, zowel in als buiten het veld; en hij is een voetbal-dier!”

Welke boodschap heb jij nog voor alle Spartanen?

“Ik vind dat de jeugdwedstrijden nog meer toeschouwers verdienen; kom kijken want de jongens doen er best veel voor en verdienen de aandacht en waardering, is ook leuk voor ze”.

En je tip voor het bestuur?

“De club nog beter verkopen en dan bedoel ik vooral de relatie met de omliggende kleinere clubs. Hen helpen en samenwerken, dat zou meer kunnen opleveren naar twee kanten”.

 

 Edson Silva da Cruz, trainer JO13-3

Ja, hij is echt vernoemd naar de eerste naam van de Braziliaanse stervoetballer PelĂ©! Edson is 23 jaar en je mag hem een kind van de club noemen. Hij speelde in onze vereniging vanaf de E-tjes, toen hij werd gescout op het schooltoernooi waar hij van zijn vader eigenlijk niet aan mee mocht doen
  Een gescheurde knieband als B-speler maakte een einde aan zijn voetbalambities. Nu speelt Edson nog in het tweede (vrienden)team bij FC Maense.

Ook Edson zette, als 17 jarige stagiair, zijn eerste trainersstappen bij de SAS. Hij werd assistent bij Carlo Willemse en bij Paulo Gomes en nu is hij zelfstandig trainer van JO13-3.

Hoe gaat het seizoen van JO13-3 eruit zien en wat verwacht je?

“Ik heb veel eerstejaars in de groep en we spelen net zo hoog als JO13-2, in de hoofdklasse tegen allemaal eerste teams. Mijn doelstelling is top-5, maar achter alles wat ik doe zit een plan: de jongens wijzer maken als voetballer. De stand maakt me eigenlijk ook niet uit, het gaat mij erom de spelers te helpen het maximale te laten halen als stap na dit seizoen”.

Hoe ben jij als Edson de trainer, wat zien we?

“Ik ben gedreven, noem het fanatiek en kan niet stilzitten. Aan de andere kant, ik ga heel vriendelijk en beleefd om met ouders, zeg uiteraard wel hoe ik over zaken denk”.

“Ik ben een liefhebber van de voetballers Marcello en Sergio Ramos; het gedrag van die laatste is soms wat minder, maar zijn manier van leiderschap tonen in het veld spreekt mij toch aan”.

Wat heb je verder nog als boodschap aan iedereen?

“Laat een trainer vooral zijn eigen ding doen, iedereen doet het anders. Doe vooral wat je hart zegt”.

En heb je nog een tip voor het bestuur?

“Investeer in je trainers, ook zij kunnen coaching gebruiken. Een meer actieve betrokkenheid van onze opleidingspartner Sparta met de daar aanwezige kennis, laten ze dat met ons delen”.