NieuwsNieuws 2023/2024WedstrijdverslagenZaterdag 1

Voor de topper tussen Spartaan’20 en Oranje Wit was er geen pupil van de week uitgekozen. De voltallige bezetting van de MO10 en MO11 was aangewezen om de spelers op het veld te ontvangen. In een erehaag met toeters en met zwarte en witte vlaggen. Tijdens de wedstrijd hieven de meisjes prachtige spreekkoren aan ter ondersteuning van de thuisclub. Na afloop mochten ze in de bestuurskamer even mee snoepen van de schalen met hapjes. Een belangrijk onderdeel van hun sportieve ontwikkeling, want als ze ooit voor Barcelona gaan spelen weten ze nu wat het begrip  “tapas” betekent.

 = = = = =
Spartaan’20 – Oranje Wit 2 – 1

Het beloofde een spannende topper te worden en dat werd het ook. En dat bleef zo tot het einde.

Vanaf het begin maakte Oranje Wit duidelijk dat het zich tot het uiterste ging inspannen om de punten te verdienen. Het duurde even voor Spartaan’20 dat besefte. De thuisclub probeerde in de achterhoede soms teveel te voetballen. Maar combinaties om op te bouwen, of een individuele actie werd door de grote inzet van OW tot een gewaagde onderneming.

Al na 3 minuten leverde Spartaans balverlies Mike Muijen een kans op de openingstreffer op. Maar Mike schoot schuin voorlangs, net naast.

Vervolgens ontstond er een gelijkwaardig spelbeeld, waarbij Spartaan’20 de meeste corners kreeg te nemen, maar Oranje Wit toch wat gevaarlijker leek met zijn aanpak. Was dat optisch bedrog? Mischien, want in de 22e minuut omspeelde Lluis Baldeh Baldeh zijn directe tegenstander en trok voor. In eerste instantie werd de ingeschoten bal nog gekeerd door OW-doelman Jesper Hermans, maar de rebound werd binnengekopt door Issam Ahmar-Elhank, 1-0.

Het veranderde de wedstrijd niet, of nauwelijks. Het bleef boeien en, hoewel ze niet echt veel werk te doen kregen, toonden beide keepers hun grote vorm. Zelfs het herstel van Migael Essajas na een zeldzaam moment van nonchalance verried klasse.

In de blessuretijd van de eerste helft weer een moment dat Spartaan’20 een voetballende oplossing zocht in het eigen doelgebied. De bal werd even aangetikt en rolde voor de voeten van Mike Muijen. Niet zo heel moeilijk om die bal erin te schuiven, maar je moet wel op de juiste plaats staan.

Beurtelings namen de ploegen in de tweede helft de overhand totdat de ander zich weer onder de druk uit wist te spelen. Lang bleef de uitslag zo in het ongewisse. Het hoge tempo noodzaakte wel regelmatig dat er een krampgeval moest worden verzorgd.

Na een persoonlijk duel langs de zijlijn werd ineens de rode kaart getrokken. Op de tribune hebben velen de aanleiding daartoe gemist, maar de kaart werd ook door de direct betrokkene als terecht ervaren. Met de overtal situatie begon Spartaan’20 aan een offensief, dat duurde tot de slotfase.

Met nog een enkele minuut te spelen mocht Oranje-Wit-aanvoerder Stephan Kruithof aanleggen voor een directe vrije trap. De bal ging hard en loepzuiver richting kruising. Op het moment dat iedereen al een treffer begon te tellen kwamen de vingers van Spartaangoalie Migael Essajas echter tussenbeide, hoekschop. Oef.

Het was kennelijk de stimulans voor Oranje Wit om alles-of-niets te spelen, want Spartaan’20 werd overal opgejaagd. Het leverde wat hachelijke momenten op in de zwart-witte defensie, maar gaf ook de kans aan een paar vlijmscherpe counters, die juist de oranje-witte defensie schrik aanjoegen.

De langdurige blessuretijd  verhoogde, vanwege  het plotseling nog hogere tempo en de wisselende kansen, de amusementswaarde van “goede wedstrijd” naar “spektakelstuk”, met als apotheose de geplaatste krul van Aroen Orie in de verste kruising, een juweel van een winnende treffer, 2-1.

Even later werd de wedstrijd afgefloten en kon Spartaan gaan feesten.

Willem van der Est

NB: de actiefoto van de matchwinner werd gemaakt door Johan Sepers, waarvoor onze hartelijke dank. Voor meer wedstrijdfoto’s  kunt u zijn website www.johansepers.nl bezoeken
Johan heeft ons nog meer foto’s gestuurd en ook van anderen kwam er bruikbaar materiaal binnen. We gaan werken aan een fotoalbum op onze website.
Heeft u even geduld? Ook de redactie komt in tijdnood vanwege de bekerfinale in De Kuip.