Je kan wel eens een wedstrijd hebben dat alles wat eerdere keren de goede kant op viel een keer anders uitpakt. Vandaag was dat er zo eentje. Zelf vergeten in de eerste helft beslissend afstand te nemen, een arbiter die in twee cruciale situaties voor rust verzuimt de tegenstander te bestraffen Ă©n een tegenstander die in alles de grens van het toelaatbare opzocht en daar ook meerdere malen overheen ging. Gevolg: een onnodige 3-2 nederlaag tegen een van de zwakkere ploegen in de competitie.

Natuurlijk, de Spartanen moeten in eerste instantie ook vooral naar zichzelf kijken. De start van de wedstrijd was nog goed en toen was er de gelegenheid om voetballend afstand te nemen van de tegenstander. Twee vrije trappen in de eerste tien minuten in kansrijke positie leverden niets op. Enes Ozturk mikte tweemaal goed, maar de eerste inzet werd door VUC-doelman Rudy Lakwijk tot corner verwerkt en de tweede verdween rakelings over de lat. VUC creëerde weinig, maar de geroutineerde twee spitsen (samen 78 jaar) bleken toch behoorlijke stoorzenders voor de Spartaan-verdediging door voortdurend zuigend op zoek te zijn naar vrije trappen. De van grote afstand leidende arbiter Hagen trapte daar terecht weliswaar niet in, maar anderzijds liet hij het foute gedrag wel begaan.

Net voor het half uur wedstrijd kreeg Spartaan’20 de verdiende voorsprong. Soufian Charraoui zette Simri Bendt vrij voor de keeper en die schoot fraai diagonaal in, 0-1. Vervolgens was Angelo Semil tweemaal dichtbij een treffer, maar hij raakte achtereenvolgens de keeper en de paal. De keeper van VUC ontsnapte daarna aan een rode kaart toen deze bij een Spartaanse doorbraak de bal buiten de ‘zestien’ onderschepte met de hand, maar de scheidsrechter dit van ‘enige’ afstand anders beoordeelde. Kort voor de pauze had het 0-2 moĂ©ten zijn, maar Simri Bendt schoof de bal tot ontzetting van alle Spartanen in vrije positie naast het lege doel. Dat brak lelijk op, want in de blessuretijd was het VUC-er Jergo Leijdekkers die uit een niet goed weggewerkte hoekschop snoeihard de gelijkmaker binnen kogelde. Zuur was het dat op dat moment verdediger Osman Tozlu buiten de lijn werd verzorgd na een gemene actie van VUC-er Danny Kettenis, onbestraft gelaten door de steeds op grote afstand leidende scheidsrechter Hagen.

Nog zuurder werd het toen diezelfde Kettenis kort na de rust voor de 2-1 tekende. Een verre vrije trap vanaf de linkerflank werd door de Spartaan-defensie fout beoordeeld en Kettenis mocht ongehinderd inschieten langs de kansloze Giovanni de Man. Spartaan’20 toonde veerkracht, want vijf minuten later was het weer gelijk en opnieuw was Soufian Charraoui de aangever en Simri Bendt de afmaker. VUC gooide er vervolgens nog een fysiek schepje bovenop met (te) veel overtredingen, weliswaar met enkele gele kaarten tot gevolg maar ook met het geslaagde doel om het Spartaanse spel te ontregelen. Tot overmaat van ramp viel een kwartier voor tijd de 3-2: bij een hoekschop werd de inlopende Richard Versteden volkomen vrij gelaten en die kopte fraai binnen. De Spartanen gingen hierna nog met veel inzet op zoek naar de gelijkmaker, maar de scherpte en het overleg ontbraken richting het einde. Daarnaast gooide de thuisploeg alle vertragende middelen in de strijd om de zege over de streep te trekken. Toch kregen zowel Mustafa Dogan als Swendly Albertus nog een prima kans op de gelijkmaker, maar de eerste schoot voorlangs en de tweede schoot te zacht in handen van de keeper.

Uiteraard teleurstelling na afloop, want deze nederlaag voelde als onnodig. Geluk bij een ongeluk was dat ook de achtervolgers punten lieten liggen en we zodoende op de eerste plaats blijven. Niettemin zal het volgende week tegen Antibarbari (weer uit) anders moeten.