In een spannende confrontatie met naast belager BMT trok Spartaan’20 verdiend aan het langste eind. Zoals al vaker dit seizoen bleek, naast het voetballend vermogen, de grootste kracht de mentale veerkracht na een tegenvaller. In het laatste kwartier werd de tegenstander opgerold en werd het liefst 5-1.

Spartaan’20 startte met waar de grootste kracht ligt: vol op de aanval en direct druk op de tegenstander die in de eerste helft geen moment in de wedstrijd kon komen. Al in de beginfase leidde dat tot mogelijkheden voor Ersin Akdag en Soufian Charraoui, die beiden een teenlengte te kort kwamen om in te tikken. Ook een mooi schot van Michel Margaretha verdween voorlangs. Halverwege de eerste helft viel toch de dikverdiende 1-0. Ersin Akdag draaide vanaf rechts de hoekschop in, Jörgen Gomes -als A-junior prima de verdediging leidend!- kopte in en Soufian Charraoui werkte in de scrimmage de bal in het dak van het doel. Even later was het bijna 2-0 toen Luigino Paesch met een halve omhaal via een verdediger de bal nog over de lat zag gaan. Spartaan’20 liet het hierna even begaan en het bood BMT de kans enigszins in de wedstrijd te komen, ondersteund door een luidruchtig en (te) fanatiek meegekomen aanhang. In gevaar kwam Spartaan’20-doelman Giovanni de Man overigens niet echt tot aan de pauze en waar nodig trad hij resoluut op.

In de tweede helft aanvankelijk een ander beeld. De aanvalsdrift van de thuisclub was aanmerkelijk minder en BMT rook een kans. De onrust werd vergroot door een opstootje na een uur voetbal. In afwachting van een vrije trap ruzieden diverse spelers en na veel arbitraal beraad trok de strak leidende scheidsrechter Hollemans op advies van een van zijn (neutrale) assistenten twee rode kaarten, voor Osman Tozlu en BMT-er Deniz Alkac. Volgens deskundigen die het een en ander waarnamen, zouden dit niet de daders zijn geweest… Jammer van dit feit, maar overigens was de aanwezigheid van twee neutrale assistenten langs de lijn wel een zegen voor iedereen die prijs stelde op fair play: geen discussie over vlagsignalen etc!

Nadat de gemoederen waren bedaard, bleek BMT even wat minder onder de indruk en leidde dit binnen enkele minuten tot de gelijkmaker. Irfan Sonmez schoof binnen, overigens -opnieuw volgens een neutrale bezoeker- gelanceerd vanuit buitenspelpositie. Hierna bleek opnieuw waar ten opzichte van voorgaande seizoenen hĂ©t winstpunt ligt bij Spartaan’20. Het geloof in eigen kwaliteiten in combinatie met de mentale veerkracht bracht het verschil. Met nog een klein kwartier op de klok veroverde Ersin Akdag de bal; een uitstekende pass op Soufian Charraoui en deze faalde vrij voor de BMT-doelman niet: 2-1. Spartaan’20 maakte niet de fout terug te zakken en zocht de ruimte op die BMT nu noodgedwongen bood. De andere A1-speler bij de selectie, Juthlen Castillo, mocht ook aantreden en hoe! In zijn eerste balcontact kopte hij een fraaie voorzet van Luigino Paesch nog over, maar even later produceerde hij de mooiste treffer van de middag. Opnieuw Luigino bracht hem in stelling en Castillo kogelde de bal vanaf twintig meter in het net: 3-1. Ook in de vierde treffer had de talentvolle junior zijn aandeel. De ingevallen Mustafa Dogan kon ook zijn doelpunt meepakken dankzij een uitstekende voorzet van Castillo. De wedstrijd was uiteraard gespeeld, maar topscorer Soufian Charraoui drukte in de extra tijd nog eens zijn stempel op de wedstrijd met zijn derde en Spartaans vijfde treffer: 5-1.

De lange competitie in deze grote afdeling duurt nog altijd negen wedstrijden, maar met nu negen punten voorsprong op de eerste achtervolger heeft Spartaan’20 een enorme stap gezet op weg naar hĂ©t eindresultaat. Volgende week weer een thuisbeurt, HVV komt dan op bezoek.