Met de wedstrijd van vorig seizoen nog in gedachten (5-2 verlies), werd met enige vrees afgereisd naar Rotterdam-Zevenkamp. Die vrees bleek volkomen onterecht. XerxesDZB maakte het Spartaan’20 niet lastig en na een te voorzichtig begin werd in de tweede helft de verdiende zege veilig gesteld.

De eerste helft had bijna schriftelijk kunnen worden afgedaan. Thuisploeg XerxesDZB was wel wat meer aan de bal, maar creëerde feitelijk geen enkele echte kans. Ook de Spartanen lieten weinig zien, behoudens te zachte inzetten uit de twee schietkansen die Gilson Carvalho Dias en Soufian Charraoui kregen. Vijf minuten voor de pauze was Gilson toch nog dichtbij een openingstreffer, toen Moussa Jigar hem met een goede actie vrij voor de doelman zette, de bal over de doelman ging maar door een verdediger nog tot hoekschop werd verwerkt. Op slag van rust toch nog een noodzakelijke actie van Spartaan-doelman Giovanni de Man, die een kopbal van Xerxaan Paulo do Rosario uit de lucht plukte.

De prikkelende speech in de rust miste zijn uitwerking niet. Spartaan kwam nu wel overtuigend en met veel meer inzet uit de startblokken, onder leiding van de na de pauze uitblinkende middenvelders Moussa Jigar en Redwane el Aiboudi. Al na twee minuten een grote kans voor Gilson Carvalho Dias, die op de keeper schoot. Even later een poging van Soufian Charraoui, net naast, gevolgd door een schot van Swendly Albertus weer op de doelman.

Na een uur voetbal de verdiende 0-1. Een afgeslagen aanval werd door Enes Ozturk van ver op het doel gevuurd en stuiterde net naast de paal binnen. De inlopende Moussa Jigar en Osman Tozlu wilden hierbij nog gezamenlijk het laatste zetje geven, hetgeen niet nodig leek want de arbiter wees al naar het midden. Vervelend was wel dat er een ongelukkige botsing volgde met Xerxes-keeper Leroy Goedhoop die als gevolg hiervan geblesseerd moest uitvallen. Spartaan’20 hield het overwicht en overzicht, hetgeen tien minuten voor tijd leidde tot de logische 0-2: een uitstekende interceptie van Osman Tozlu met een mooie dieptepass op Soufian Charraoui, die de bal fraai over de uitlopende doelman in het net deed belanden.

XerxesDZB deed nog wel een poging tot een slotoffensief, maar was feitelijk de gehele tweede helft onmachtig, zodat Giovanni de Man met een ‘clean sheet’ de wedstrijd kon afsluiten. Uegne Ignacia kreeg in blessuretijd nog een grote kans op een derde treffer maar hij miste.

Uiteraard moet onderschatting worden voorkomen en zijn de twee komende tegenstanders beslist geen ‘makkie’. Maar twee thuisbeurten nodigen wel uit om de koppositie verder te versterken. Hopelijk trekt het ook meer Spartaanse supporters naar de Oldegaarde, het spel van onze mannen verdient dat!