Zaterdag 22/10/2016:  KNVB-beker ASW – Spartaan’20

ASW is koploper in de zondag 4e klasse. Het staat trots, nog ongeslagen bovenaan met 17 punten uit 7 wedstrijden. En het net gepromoveerde Spartaan’20 (Za) neemt een goede middenmootpositie in de 3e klasse in. Deze gegevens zijn toch de ingrediĂ«nten die kunnen leiden tot een leuke confrontatie op het prachtige complex van het Waddinxveense ASW.

Het bleken twee ploegen met ook nog eens een heel verschillende speelstijl. ASW dat met veel inzet speelde tegen een Spartaan’20 dat juist trachtte met technisch vaardig spel ASW te bestrijden. Omdat Spartaan’20 wel erg slordig omging met de toch al weinig gecreĂ«erde kansen, kreeg ASW steeds meer geloof in een goede afloop.

De eerste helft was vooral wat chaotisch van Spartaan’20-kant. Niet bij iedereen was het besef aanwezig dat ASW misschien dan wel minder voetbalkwaliteiten heeft, maar wel bereid was om met veel inzet het een en ander te compenseren. Zelden kwam een pass van de Spartaanse middenvelders goed aan, mede omdat de buitenspelers te vaak naar binnen trokken en meer nog doordat die middenvelders verkeerde keuzes maakten. Met name Spartaan’20-spits Frank Bosschaart kreeg wel degelijk kansen. In de 7e minuut treuzelde hij te veel toen hij redelijk vrij voor de keeper stond; in de 31e minuut treuzelde hij zeker niet maar schoot hij een voorzet erg hard net naast. Tot dan toe hadden de aanvallende wapenfeiten van ASW zich beperkt tot twee zwak genomen vrije schoppen op 18 meter van het doel. Maar in de 36e minuut was het ASW-er Peter van den Hoek die de bal diagonaal hard op de paal schoot, wat ASW sterkte in de gedachte dat het zeker niet kansloos was. De inzet die tot 5 minuten voor rust zelden leidde tot ontoelaatbare acties, veranderde van karakter toen twee grove overtredingen van ASW tot evenveel gele kaarten en wat commotie leidde. Ook Spartaan’20 ontving in die periode een gele kaart.

Na rust een heel ander Spartaan’20. Kennelijk had trainer Patrick Schaerlaeckens zijn spelers duidelijk kunnen maken dat Spartaan’20 uit een ander vaatje moest gaan tappen. Doordat de buitenspelers veel meer op de vleugels bleven staan, bleken ze veel gevaarlijker. Met name Rusendel Bernadina liet de vleugelverdediger regelmatig zijn hielen zien. Al in de 46e minuut kwam hij wel voor de keeper maar niet tot een schot. In de 62e minuut viel de bal plotseling voor de voeten van Frank Bosschaart, maar door een prima reflex wist ASW-goalie Jordi Alphenaar een doelpunt te voorkomen. ASW moest nu werkelijk alle zeilen bijzetten, hetgeen in de 69e minuut leidde tot een strafschop. Wederom was Rusendel Bernadina doorgebroken en wist de vleugelverdediger niet beter te doen dan hem ten val te brengen. De toegekende strafschop werd door Frank Bosschaart vlekkeloos tot doelpunt gepromoveerd. Dit was voor ASW het sein om nu echt met volle kracht er tegenaan te gaan. In de 72e minuut meende een ASW-er dat hij wel een vrije schop verdiende. Terwijl de bal en de scheidsrechter al elders waren, meende hij de scheidsrechter toch nog iets te moeten toeroepen. Dit vond de scheidsrechter volstrekt ongepast en deze toonde zonder enige bedenking een rode kaart. In het verdere verloop van de wedstrijd trachtte ASW met een inzet die de grens van het toelaatbare soms overschreed de bakens alsnog te verzetten. Maar dat leverde ASW behoudens een knap afstandsschot, dat even knap net onder de lat door keeper Marcel van Meenen werd weg getikt, alleen nog maar wat gele kaarten op. Spartaan’20 plaatste zich zodoende voor de volgende bekerronde.