De kampioenen van Spartaan’20 werden vooraf onthaald door een erehaag van honderd pupillen, die vervolgens met een toeterconcert op de tribune voor een enorme sfeer zorgden. En de mannen van coach Gokan Akgoz lieten dat niet onbeloond. In een doelpuntenfestival werd XerxesDZB overklast: 8-4 !

De start van XerxesDZB was nog veelbelovend en eigenlijk kwamen de zebra’s in een zetel: na nog geen acht minuten wedstrijd stond het 0-2 dankzij treffers van Paulo do Rosario en Jeffrey Schroevers. Een te slappe start van de kampioen, maar die bleek vervolgens niet bereid het zomaar weg te geven. Integendeel, het spel werd door de Spartanen naar zich toe getrokken en na ruim een kwartier zorgde Osman Tozlu met een prachtig afstandsschot voor de aansluitingstreffer. Spartaan’20 ging door en tien minuten voor de pauze viel de verdiende gelijkmaker. Mustafa Dogan ging zelf op avontuur en schoot uitstekend de 2-2 binnen. Het bleek vervolgens zijn middag, want hij zorgde nog voor de pauze ook voor de 3-2 door een goede actie van Michel Margaretha af te maken.

De eerste kans na rust was voor XerxesDZB, maar de attente Giovanni de Man voorkwam de gelijkmaker. Na tien minuten viel feitelijk de beslissing, toen Osman Tozlu in vergelijkbare positie als in de eerste helft mocht aanleggen voor een schot en Xerxes-doelman Leroy Goedhoop kansloos liet: 4-2. Nog geen minuut later de wellicht mooiste treffer van de middag: Mustafa Dogan maakte z’n hattrick compleet met een prachtige krul van afstand in de bovenhoek, 5-2.

Nadat Virgil Bremer namens XerxesDZB nog iets terug had gedaan, vond ook Soufian Charraoui het tijd voor enkele hoogstandjes. De 6-3 intikker van hem was nog simpel, na overigens weer prima voorbereidend werk van Michel Margaretha, maar vooral de zevende en achtste treffer waren van grote schoonheid. De 7-3 was uit een hele fraaie eentwee met Mustafa Dogan, de 8-4 was minstens zo mooi als de eerdere bovenhoek-treffer van Dogan.

De Spartaan-elf bezorgde het talrijke publiek zo een fraaie voetbalmiddag en deed bovenal de sportieve plicht ten opzichte van de ploegen die nog strijden om nacompetitie-plekken.

De oud-trainer Rob van der Vorst die Spartaan’20 in 1982 naar de eerste klasse bracht, zag het allemaal met veel genot aan. Zijn commentaar na afloop: “doorstoten met dit materiaal naar een nog hoger niveau, dat moet absoluut kunnen”. Het legt de lat weer wat hoger voor huidig trainer Gokan Akgoz.