NieuwsNieuws 2018/2019

Beste vrijwilliger van Spartaan’20,

In de sport vinden we de zorg voor een veilige omgeving voor iedereen, en in het bijzonder voor minderjarigen, essentieel. Ongewenst gedrag in de sport komt helaas vaker voor dan men denkt. Het clichĂ© dat voorkomen beter is dan genezen, opent binnen het thema ‘seksuele Intimidatie’ keer op keer onze ogen.

Belangrijk is om dit onderwerp ook binnen verenigingen bespreekbaar te maken. Daarnaast is het van groot belang dat de verenigingen beleid voeren tegen seksuele intimidatie, om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een goed beleid bevordert een veilig sportklimaat en een goede begeleiding.

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is, naast het hebben van gedragsregels, één van de maatregelen waarmee de vereniging een sociaal veilige sportomgeving wil creëren. Een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van personen. Daarbij vermindert het de kans dat iemand die eerder in de fout is gegaan met kinderen een daaraan gerelateerde functie binnen de sport kan uitoefenen.

Als bestuur zijn wij van mening dat er uniformiteit gecreĂ«erd dient te worden. Daarom is er besloten om alle vrijwilligers, trainers en coaches die indirect/direct werkzaam zijn met minderjarigen te voorzien van een VOG. Pas dan kunnen wij als Spartaan’20 uitstralen dat wij voor de volle 100% achter ons beleid staan en dat wij dit ook van onze leden verwachten.

De vrijwilligerscommissie zal de aanvragen gaan begeleiden. Binnenkort ontvangt de eerste groep vrijwilligers het verzoek om de VOG aan te vragen. 

Het volledige bestuur van Spartaan’20 heeft inmiddels zelf de VOG ontvangen.

Via onderstaande link vind je antwoorden op de veel gestelde vragen rondom VOG. Wil jij als vrijwilliger met het bestuur in gesprek over dit onderwerp? Geef het door aan de vrijwilligerscommissie en we komen er graag bij je op terug.

https://www.nocnsf.nl/vog/veelgesteldevragen

We rekenen op je medewerking.

Met vriendelijke groet,

Leandro Lopes, voorzitter.