WedstrijdverslagenZondag 1

De Rotterdamse derby tussen GLZ/Delfshaven en Spartaan’20 werd in zeer moeilijke omstandigheden gespeeld. Stormachtige wind in de lengterichting over het veld gaf zelfs de ploeg die wind mee had erg veel problemen, laat staan met wind tegen. Neem daarnaast de koude en de veelvuldige neerslag en je hebt de ingrediĂ«nten voor een problematisch duel.

Spartaan’20 startte met de harde wind in de rug en trachtte met combinatiespel de gastheren terug te dringen. Ook werd het vijandelijk doel regelmatig onder vuur genomen. Aanvankelijk niet zo gevaarlijk omdat de ballen net een metertje naast het doel vlogen, maar gaandeweg werd er steeds beter geschoten en moest de doelman van GLZ/Delfshaven handelend optreden. Spartaan’20 bleek beter met de moeilijke omstandigheden om te kunnen gaan en feitelijk kwam GLZ/Delfshaven steeds minder in de buurt van het strafschopgebied van Spartaan’20. Maar een treffer voor Spartaan’20 liet toch nog lang op zich wachten

In de 44e minuut kreeg Spartaan’20 de zoveelste hoekschop. De meeste voorgaande hoekschoppen leverden mede door de wind weinig gevaar op en dat zag er bij deze laatste voor rust niet anders uit. De bal vloog ver voor het doel langs naar de punt van het strafschopgebied. Maar daar stond Jörgen Gomes die de bal vanaf de zestienmeterlijn vol op de pantoffel nam en snoeihard in de verre kruising joeg: 0-1. Een even onverwachte als verdiende voorsprong voor Spartaan’20.

De verwachting dat GLZ/Delfshaven in de tweede helft met de wind mee anders zou uitpakken, bleek niet terecht. Het was wederom Spartaan’20 dat met goed combinatievoetbal de strakke tegenwind te lijf ging en de tegenstander ver terug drukte. GLZ/Delfshaven raakte gewoon de weg kwijt. In de 58e minuut kreeg de hard werkende en goed doorlopende Swendly Albertus een grote kans in de schoot geworpen door de grabbelende keeper Rahim Babayigit: 0-2. Vervolgens reeg Spartaan’20 de uitgespeelde kansen aaneen, waarbij de bal ook nog een keer tegen de paal belandde.

Wat er tijdelijk in de hoofden van de Spartanen sloop zal wel altijd een raadsel blijven, maar in korte tijd werden er daarna een aantal grote fouten gemaakt. Het dreef de op de tribune aanwezige supporters tot wanhoop.  De in de rust ingevallen oud-Spartaan Mouad Fissoune mocht voor GLZ/Delfshaven vanaf de zijkant een vrije trap nemen, die met een fraaie curve over de aan de grond genagelde Spartaan’20-keeper Poya Maleki Seifar in de verre kruising vloog: 1-2. En vijf minuten later schoof Batuhan Saglam de bal zomaar in de voeten van GLZ/Delfshaven, waar opnieuw Mouad Fissioune wel raad mee wist. Zijn perfecte voorzet werd door Baris Akdil feilloos ingekopt: 2-2. Een buitengewoon teleurstellende fase in de wedstrijd van de tot dan toe prima verdedigende Spartaan-elf. Het duurde even voordat dit was verwerkt, beide ploegen wilden vervolgens gaan voor de zege en Spartaan’20 was nog het dichtst bij de overwinning. In de 88e minuut wist invaller Davi Lizardo met een prachtige actie de GLZ/Delfshaven-verdedigers inclusief de keeper te passeren. Het laatste (noodzakelijke?) zetje aan de bal werd bijna op de doellijn gegeven door Melivai Krolis. Spartaan’20 vierde een feestje en scheidsrechter Angelo van Loenen had het doelpunt reeds goedgekeurd, wees tot tweemaal toe naar het midden. Op aandringen van diverse GLZ-spelers ging de arbiter toch nog eens praten bij de (neutrale) grensrechter die kennelijk iets onreglementairs had gezien. Het eind van het liedje was dat het doelpunt toch niet werd toegekend, Spartaan’20 zag zwaar teleurgesteld een zeker lijkende overwinning in rook opgaan.

Rest nog te vermelden dat de beide ploegen een buitengewoon sportieve wedstrijd speelden in zeer moeilijke omstandigheden en de scheidsrechter geen kaarten nodig had om het een en ander in goede banen te leiden. Dit verdient respect voor allen.