WedstrijdverslagenZondag 1

Toegegeven, het was een wedstrijd waarin niet veel meer op het spel stond: Spartaan’20 met nog een theoretische kans op nacompetitie, BMT zo goed als veilig maar nog niet helemaal door eerder disciplinair puntenverlies. Het warme weer en het handjevol  (ca. 50) toeschouwers hielpen ook niet mee. Maar wat Spartaan’20 en BMT er van maakten, was voetballend beslist te weinig. Liefst zeven goals in een wedstrijd lijkt mooi, maar als vier ervan direct door ernstige blunders in de verdedigingen ontstaan en er twee door blunders van de scheidsrechter op het bord komen, word je daar als supporter van de verliezende partij erg verdrietig van. Als tegen het einde van de wedstrijd enkele van onze tegenstanders ook nog eens onderling hevig ruzie met elkaar gaan maken en de Spartanen de tegenstanders uit elkaar moeten houden (!) is de 2e paasdag echt geen feestdag meer
.

De wedstrijd  begon slap, zeg maar gerust inspiratieloos. Tegen de gewoonte in bleek Spartaan’20 ineens niet meer in staat snelle combinaties, waar het de laatste weken toch zo succesvol mee was, te creĂ«ren. In de verdediging werden passes gegeven die elke precisie misten en de middenvelders leken niet vooruit te branden. BMT trachtte hun favoriete (en tĂ© fysieke) counterspelletje te spelen, maar wist aanvankelijk met de geboden kansen totaal niet om te gaan. Voorzetten vloog hard voor het doel langs en schoten verdwenen ruim naast of over het doel.

Twee enorme defensiefouten aan beide zijden bleven eerst nog zonder gevolgen, maar de derde keer was het raak. BMT-doelman Salim Balkaya speelde zijn medespeler aan maar die schoof de bal weer schielijk en veel te zacht terug, waarop Hans Kapata alert reageerde en Spartaan’20 op een 1-0 voorsprong zette.

BMT heeft op het middenveld spelers lopen met een aardige pass in de voeten. De te gretige BMT-aanvallers stonden echter regelmatig buitenspel. Maar niet in de 36e minuut. De aanvaller ging in het strafschopgebied op keeper Poya Maleki Seifar af, die te lang afwachtte met uitkomen. Osman Tozlu leek voor voldoende hinder te zorgen, maar deed dat volgens de scheidsrechter onreglementair. De twijfelachtige stafschop werd door Bayram Sarikan vakkundig verzilverd, waardoor de rust in ging met een 1-1 gelijke stand.

Doorgaans komt Spartaan’20 na rust herboren terug en worden de meeste fouten niet meer gemaakt. Deze keer was dat absoluut niet het geval. Het duurde welgeteld Ă©Ă©n minuut en de volgende blunder werd vertoond. Swendley Albertus verloor onnodig en in zeer korte tijd twee keer de bal op het middenveld. De goed te onderscheppen voorzet die volgde, rolde tussen de benen van keeper Poya door. De op de doellijn staande Jörgen Gomes probeerde de bal nog zijwaarts uit de doelmond te spelen maar deed dat tegen de voet van Enrico de Haas: 2-1 voor BMT.

Hierna ging Spartaan’20 wel beter spelen en kreeg het in de 61e minuut wederom hulp van een blunderende BMT-verdediger. De bal werd niet adequaat weggewerkt en Batuhan Saglam kon hard binnen schieten: 2-2. Spartaan’20 drong verder aan, maar in de 75e minuut was een dieptepass van BMT de Spartaan-defensie weer te machtig. Kamal Amheye pikte de bal een meter over de middenlijn op, passeerde de uitlopende maar kansloze Poya en schoof de bal vervolgens binnen: 3-2. Het getreuzel en getraineer van de gastheren werd steeds irritanter, en passant marchandeerde de arbiter door te verzuimen een tweede gele prent voor een BMT-er te tonen en het te laten bij een zinloos praatje, maar in de 89e minuut zorgde de ingevallen Shayron Curiel voor gerechtigheid. Hij speelde de gehele verdediging van BMT uit elkaar en zorgde met een enorme pegel voor de verdiende 3-3.

BMT was al niet het toonbeeld van voorbeeldgedrag in het veld, maar wat nu gebeurde sloeg alles. Op het doelpunt had geen enkele BMT-er commentaar, daar viel ook niets op aan te merken, maar enkele BMT-ers die elkaar al eerder uitfoeterden gingen elkaar zowat te lijf en scholden elkaar de huid vol. Kaarten wegens het overschrijden van de normale normen en waarden waren passende straffen geweest, maar in plaats daarvan besloot de arbiter op te treden als vredesstichter. Extra wrang was het dat de arbiter wel de Spartaan’20-begeleiders achter het hek durfde te sturen toen deze –zittend op hun stoel- hun ongenoegen over de hele gang van zaken kenbaar maakten. En een nog dubieuzer besluit volgde even later in de laatste aanval: waar er niets aan de hand was behalve een duel om de bal, kreeg BMT een onzinnige vrije trap op de rand van het strafschopgebied. BMT-er Kamal Amheye joeg de bal hard in de kruising: 4-3 voor BMT, dat vandaag desondanks weer eens haar zelfbeheersing verloor. Opvallend was het dat Spartaan’20-spelers meehielpen aan het voorkomen van ruzies tussen BMT-ers na afloop, door een paar spelers mee naar binnen te nemen.