NieuwsNieuws 2022/2023Zondag 1

Spartaan’20 1 – Nieuw Lekkerland 1     2-1

In een rommelige beginfase probeerde Spartaan’20 combinerend tot overwicht te komen, terwijl Nieuw Lekkerland juist met diepe ballen op de snelle en beweeglijke spitsen dat overwicht wilde bereiken. Nieuw Lekkerland slaagde als eerste. Dat  dwong Spartaankeeper Migael Essajas tot een  eerste knappe redding en Desmond Asare moest zich voor een schot gooien om een achterstand te voorkomen.

Na 10 minuten spelen lijkt Nieuw Lekkerland inderdaad de overhand te krijgen door net iets sneller bij de bal te zijn en vervolgens iets sneller aan de bal. Hoe belangrijk dat laatste is merken we als de bal wordt verspeeld en Nieuw Lekkerland vanaf de vleugel gevaarlijk voorzet.  Stijlvol onderschept Migael Essajas de bal voordat een inlopende spits er wat mee kan doen.

Dat redden en onderscheppen niet het enige keeperswerk is ervaart Migael even later als hij bij het uitverdedigen de bal verspeelt, gelukkig zonder gevolgen. Ook de hieruit volgende hoekschop richt geen schade aan.

Eindelijk, in de 15e minuut, een wapenfeit van belang voor de thuisploeg. De algehele gedachte is “daar had meer ingezeten”, maar het betekent dat Spartaan’20 zich lijkt te herpakken. Na 21 minuten komt er een afstandsschot uit de middenlinie dat weliswaar mislukt, maar door de alerte Nelson Bashir met het hoofd van richting wordt veranderd. Nieuw Lekkerland doelman Rik de Vries tikt de bal net uit de hoek.

Dan volgen er een paar situaties kort na elkaar waarbij uit- en thuissupporters hun tegengestelde meningen naar voren brengen. Penalty ja/nee, buitenspel ja/nee? De arbitrage reageert karaktervol en laat zich niet gek maken.

Op het halve uur ontsnapt Damien Muller van Nieuw Lekkerland aan buitenspel en trekt de bal voor, waar hij door Jip Kegge binnen wordt gelopen, 0-1.

Om de achterstand goed te maken ging Spartaan’20 toch iets meer snelheid in de strijd gooien, wat in de 37e minuut leidde tot de eerste steekpass van de thuisploeg en bracht eindelijk echt gevaar voor de bezoekers. Maar tot aan de rust kwamen ze, ook bij diverse corners, niet meer in de problemen.

Kwam er in de tweede helft een herboren Spartaan uit de kleedkamers? Nou, niet direct. Al  10 seconden na de aftrap moest Migael Essajas zich voor de voeten van een opstomende spits werpen.

Toch was 5 minuten later de kentering in de wedstrijd merkbaar, waarbij Luis Baldeh Baldeh zich rond de punt van het doelgebied aan langdurig pingelwerk overgaf. Tot 3x toe werd er vanaf de tribune “nu voorgeven!” geroepen, maar Luis schoot zelf en dat schot smoorde in de Lekkerlander defensie.

10 minuten na rust laten de bezoekers zich gaandeweg verder terugzakken, of worden ze terug gedrongen? In eerste instantie levert dat een aantal “net niet” situaties op, waarbij Rick de Vries zich in het doel kan onderscheiden met goed opstellen en klemvaste bijdragen.

Het Spartaanse offensief houdt aan en na 70 minuten geeft Jaser Cavdar een splijtende steekbal op Luis Baldeh Baldeh. Die speelt een verdediger uit en schuift vanaf de achterlijn de bal naar Nelson Bashir. Nelson tikt de bal netjes in een leeg doel, 1-1.

5 minuten later verrast Mohamed el Yakoubi vriend en vijand door vanaf 25 meter ineens binnen te kogelen, 2-1.

Spartaan’20 is nu baas in eigen huis en is nog dichtbij een derde treffer, als een inlopende aanvaller een teenlengte te kort komt, maar zelfs in de ruim bemeten blessuretijd gebeurt er (althans op voetbalgebied) niets noemenswaardigs meer.