Het vertrouwen in een goed resultaat was er zeker bij Spartaan’20 na de overwinning in de eerste nacompetitiewedstrijd vorige week op Egelantier Boys. Een gelijkspel tegen Lekkerkerk was voldoende en lange tijd leek dat ook te gaan lukken. Pas in de slotfase gingen de Spartanen ten onder en greep Lekkerkerk dankzij een betwiste penalty in de 89e minuut alsnog de zege.

De start van de wedstrijd was zeker voor Spartaan’20, dat vooral mikte op de snelheid van aanvaller Rusendel Bernadina. Zijn tegenstander had het er lastig mee en liep al snel tegen een gele kaart op. Het eerste gevaar van de zijde van Lekkerkerk was na ruim een kwartier, maar het schot werd tijdig geblokt. Halverwege de eerste helft ging het er helemaal goed uit zien voor Spartaan’20 toen Patrick Mbole de 0-1 binnen werkte na een goede voorbereidende actie van Rachid Bouali. Even later had het 0-2 kunnen of misschien wel moeten zijn toen Rusendel Bernadina in vrije positie mocht aanleggen, maar de Lekkerkerkse doelman Mike van Eesteren stopte het harde schot knap.

Lekkerkerk had het eerste half uur nauwelijks iets gevaarlijks laten zien, maar dat veranderde toen de eerste grote kans zich voordeed, het schot ging via een Spartaan-verdediger naast. Na 37 minuten onnodig balverlies op het Spartaanse middenveld, er volgde een vloeiende aanval van Lekkerkerk en het was Martijn de Jong die de gelijkmaker langs doelman Marcel van Meenen schoot. Het Spartaanse spel werd hierna niet beter, integendeel het was Lekkerkerk dat meer het initiatief nam en kansen rook.

Na de pauze gebeurde er een kwartier vrij weinig en leek Spartaan’20 aanvankelijk gemakkelijk overeind te blijven. Rusendel Bernadina kreegs zelfs de kans om Spartaan op voorsprong te brengen maar schoot na zijn rush diagonaal voorlangs. En er volgden nog twee enorme mogelijkheden, maar diezelfde Rusendel verzuimde tot tweemaal toe de goede voorzet te geven waarbij twee medespelers de bal voor het binnen tikken zouden hebben gehad.

Met nog een kwartier officieel te gaan, voerde Lekkerkerk de druk op en moest Spartaan’20 achteruit. In de 77e minuut leek de 2-1 aanstaande toen Martijn de Jong vrij voor Marcel van Meenen kwam te staan en de hoek voor het uitzoeken had. Maar Van Meenen was vandaag de beste Spartaan en toonde dat ook in deze situatie door te redden. Twee minuten later leek hij toch verslagen, maar de kopbal van Lekkerkerker Tristan de Bruijn belandde bovenop de kruising. Lekkerkerk gaf in het slotoffensief ruimte weg, maar de krachten vloeiden weg bij Spartaan’20 om daar nog van te profiteren. Bovendien moest het laatste kwartier met een man minder omdat invaller Gayron Dortalina in korte tijd tegen twee gele kaarten aanliep. Met de rug tegen de muur en de billen samengeknepen leek het toch te gaan lukken, totdat scheidsrechter Smit in de 89e minuut een overtreding zag in een kluwen van spelers en resoluut naar de stip wees. Pim Molenaar voltrok het vonnis: 2-1 voor Lekkerkerk. Eder Lopes kreeg vervolgens zijn tweede geel voor commentaar op de beslissing en de betekende 9 tegen 11.

In een alles of niets poging trok vervolgens ook nog doelman Marcel van Meenen mee ten aanval en dat leidde tot grote paniek in de defensie van de gastheren, waarbij de bal tweemaal van de lijn werd gehaald. Spijtig was het dat in het tumult hierna ook Dion Heinerman nog tegen een rode kaart aanliep, zodoende nog acht Spartanen resterend. De allerlaatste kans was zelfs voor Marcel van Meenen, in vrije schietpositie voor zijn collega. Op het moment dat hij wilde uithalen werd hij uit balans gebracht. Of de arbiter het niet zag dan wel niet meer wilde zien..? Volgens velen had de bal op de stip gemogen. In plaats daarvan kwam het eindsignaal en barstte het Lekkerkerkse feestje los. De Spartanen dropen zwaar teleurgesteld af in het besef dat men de wedstrijd toch uit handen had gegeven en degradatie naar de vierde klasse hiermee een feit is.