sp20-exc-foto4

Zeker in de eerste helft was het voor de toeschouwers een aantrekkelijke wedstrijd en viel er veel te beleven. Na rust zakte aan beide kanten het tempo, maar toch bleven beide ploegen gaan voor de volle winst. De eerste reactie van coach Patrick Schaerlaeckens na afloop: “het had in fases van de wedstrijd ook meer kunnen worden”. Helemaal ongelijk had hij niet, maar anderzijds gold dit ook voor Excelsior, te meer omdat de Kralingers pas vijf minuten voor tijd de gelijkmaker moesten toestaan. Al met al vond men de 3-3 een juiste uitslag.

De eerste fase van de wedstrijd was absoluut voor Excelsior. De gevaarlijke spits Agbor Eyongakpa was al in de 4e minuut ongrijpbaar, ware het niet dat Eder Lopes hem even aan het shirt trok. De verder uitstekend leidende arbiter Westhoff verzuimde de bal op de stip te leggen en liet de Spartaan-defensie ermee weg komen. Nog was men echter niet wakker geschud, want nauwelijks twee minuten later lag de 0-1 er wel in. Een corner mocht kort naar de volkomen vrijstaande Abel Hagos Kahsai die een vrije doortocht kreeg. Uit de tegenaanval vanaf de aftrap had de gelijkmaker direct moĂ©ten vallen, maar de perfecte voorzet van Rusendel Bernadina werd op Ă©Ă©n (!) meter van het doel gemist door Frank Bosschaart. Vervolgens was het weer aan Excelsior om twee dotten van kansen te missen en dat kwam hen duur te staan. Spartaan’20 kwam wat beter in de wedstrijd en het was na ruim een kwartier Rachid Bouali die met een fraaie solo-actie voor de 1-1 zorgde.

Lang duurde de Spartaanse vreugde niet. Een hoge bal van achteruit door Excelsior viel over de verdediging, de uitlopende Marcel van Meenen tastte mis en ondanks de moeilijke hoek was het Agbor Eyongakpa die de bal langs de vertwijfeld ingrijpende verdedigers Cremer en Lopes wist te krijgen: 1-2. Even later had het zelfs zomaar 1-3 kunnen zijn, maar de goed meegelopen arbiter oordeelde dat de inzet van Excelsior nog voor de lijn was weggewerkt; en gelukkig voor Spartaan belandde de rebound ook nog eens tegen de paal. Daarna was het weer de beurt aan de thuisploeg. Op het half uur werd Rusendel Bernadina prachtig diep gestuurd, omspeelde de doelman maar kwam slecht uit. Ook Frank Bosschaart miste even later met een fraaie lob net het doel en Jordy Hillebrand testte met een schuiver de Excelsior-keeper. Ook in het slotkwartier van de eerste helft bleven de kansen aan twee kanten komen. Het was opnieuw Rachid Bouali die met een fraaie actie voor de 2-2 bij rust zorgde.

Na de thee zakte het tempo zienderogen. Een vrije trap vanaf de zijkant na tien minuten leidde tot de 3-2 voor Excelsior. Verbazend was het wel dat de kleinste Excelsiorman Joshua Koolmees mocht binnenkoppen tussen enkele lange Spartaan-verdedigers. In kansen wist Spartaan’20 er niet zo veel meer tegenover te stellen, alleen Jordy verscheen nog eens vrij voor de keeper, die redde. Excelsior liet vervolgens nog een grote kans op de beslissing liggen (schot over), waarna de Spartanen de laatste restjes energie aanspraken. Het leidde tot enkele hoekschoppen en vrije trappen. Uit een van de laatste, vijf minuten voor tijd, was het invaller/specialist Lars Willemse die vanaf bijna 25 meter de doelman verraste in de korte hoek: 3-3. In de slotminuut zorgde Marcel van Meenen met een geweldige redding er voor dat het ene punt in onze handen bleef.