Rotterdam Sportsupport startte begin januari 2006, in samenwerking met Spartaan ’20, officieel de eerste Schoolsportvereniging van de stad. Inmiddels zijn er 26 Schoolsportverenigingen waar ruim 3000 kinderen wekelijks uiteenlopende sporten beoefenen. Donovan Peters (19 jaar) was een van de eerste leden die via de Schoolsportvereniging op Katendrecht bij Spartaan ’20 terecht kwam en is al jarenlang een actief lid van de voetbalclub. Iets wat de huidige Spartaan ’20 voorzitter Leandro Lopes kan beamen: “Donovan is een mooi voorbeeld van wat Schoolsportverenigingen voor de Rotterdamse jeugd kunnen betekenen. Maar ook wat de jeugd uiteindelijk voor de club kan betekenen.”

Laagdrempelig
Schoolsportverenigingen laten basisschoolkinderen (tegenwoordig groep 3 t/m 5) in hun eigen buurt of gymzalen van de school op een laagdrempelige manier kennismaken met sport. Ze hoeven niet ver te reizen en zijn toch volwaardig lid van een sportvereniging. Dat is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de kinderen en de aanwas van nieuwe leden, het verbetert ook de sociale samenhang in de wijk blijkt uit onderzoek. “Momenteel geven we elke woensdag- en soms ook vrijdagmiddag zo’n 50 kinderen via de Schoolsportvereniging training op Katendrecht. Elke zaterdag komen zij naar de club om hun wedstrijd te spelen. Die trainingen worden nu nog gegeven op een old school grasveld, maar dat wordt binnenkort vervangen door een modern kunstgrasveld. Als de kinderen 12 jaar zijn, stromen ze door naar een regulier Spartaan-team en gaan ze ook op de club trainen.”

Voor de 19-jarige Donovan Peters kwam de eerste Schoolsportvereniging destijds precies op het juiste moment. Peters: “Ik had net mijn zwemdiploma gehaald en van mijn ouders mocht ik daarna pas op voetbal. Op het moment dat we op zoek waren naar een voetbalclub, kwamen ze van Spartaan ’20 op school vertellen dat ze in de wijk trainingen gingen geven. Mijn vader zei dat het een goede club was, dus ik was er vanaf de eerste training bij.”

Terugblik
“Katendrecht stond 15 jaar geleden niet echt bekend om de gezellige jeugd. De komst van de Schoolsportvereniging gaf veel jongens denk ik toch net dat zetje om te beginnen met voetballen. En als je aan het trainen bent, dan ben je serieus bezig en hang je niet op een schoolplein. Je maakt voor het eerst kennis met een sportclub, maar ook met de regels en met de discipline die erbij komen kijken. Wat dat betreft leerden de trainers ons meer dan alleen voetballen.”

Ambities
Ruim 12 jaar later studeert Peters Accountancy aan Hogeschool Rotterdam en voetbalt hij nog steeds bij zijn club. Daar heeft hij zich ook ontpopt als een actieve vrijwilliger. “Naarmate ik ouder werd en verder kwam, wilde ik zelf ook graag wat terugdoen voor de jeugd binnen de club. Ik heb 5 jaar F-teams begeleid en ben momenteel keeperstrainer. Verder heb ik een jaar lang trainingen via de Schoolsportvereniging op Katendrecht gevolgd, maar daar had ik op een gegeven moment geen tijd meer voor. Zelf zit ik als keeper nu 1,5 jaar bij de selectie op zondag en mijn doel is om het eerste elftal te halen. Via school bij het laagste team van Spartaan ’20 beginnen en dan bij het hoogste team eindigen, dat zou ik wel heel mooi vinden.”

Bron: https://www.rotterdamsportsupport.nl/actueel/schoolsport-naar-verenigingsmens/