NieuwsNieuws 2018/2019

Het seizoen 2018/2019 zit erop voor de selectie. Een groot deel van de groep veroverde in het team O23 nog de Voetbal Rijnmond Cup als mooie afsluiting van een goed seizoen. Het 1e eindigde op een keurige vijfde plaats, het 2e eindigde op een prima zevende stek in de hoogste Reserve klasse.

Van de hoofdmacht houden we elk seizoen diverse statistieken bij, zoals het aantal gespeelde wedstrijden per speler en doelpuntenmakers. Hieronder wat feiten en cijfers en enkele conclusies van uw verslaggevers bij die cijfers. En we legden het onze hoofdtrainer Omar Khan voor, voor zijn terugblik op het seizoen.

Totaal gespeelde wedstrijden beker+competitie (inclusief de in de stand vervallen partijen tegen BMT): 29. Twee spelers maakten in alle 29 wedstrijden minuten, in de basis of als invaller. Dat waren Swendley Albertus en Batuhan Saglam. De mannen zijn pas 22 en 20, een fraaie prestatie om zo’n vaste keus te zijn op deze leeftijd.

We maakten bij elkaar 62 doelpunten, verdeeld over 14 verschillende spelers. Twee maakten er meer dan 10: ook hier Swendley een topper met 12 treffers, maar absolute nummer Ă©Ă©n is in dit opzicht Rowendey Schoop. In zijn eerste seizoen bij ons kwam hij tot 14 treffers en daar had hij maar 15 wedstrijden voor nodig! Als hij niet zo’n ernstige blessure had opgelopen waardoor hij lang aan de kant stond, had hij ongetwijfeld zeer hoog op de Rotterdamse lijstjes gestaan.

Wat verder opvalt: coach Omar Khan gebruikte totaal 30 spelers (waaronder 9 debutanten) in een heel seizoen, met een grote vaste kern van 10 spelers die allemaal meer dan 20 wedstrijden speelden. Het gemiddelde is 13,4 wedstrijden per speler. Als we dat vergelijken met 2017/2018: toen liefst 41 spelers die minuten maakten, een gemiddelde van maar 9,3.

Deze laatste constatering leidt direct tot de eerste vraag aan Omar Khan: wat zegt dit jou?

“Ik heb gekozen om in principe te werken met een wat kleinere vaste groep als kern voor het 1e. Het grote voordeel hiervan is dat als je vaak met dezelfde spelers traint en speelt, er automatismen ontstaan tussen de spelers. Meer kennis van elkaars sterke Ă©n verbeterpunten. En het geeft natuurlijk meer rust in een team door niet voortdurend heel veel posities te wisselen.”

Maar hoe pas je iemand van de tweede groep dan toch in als die zich wekelijks bewijst bij het 2e?

“Spelers met geduld bij het 2e worden echt wel beloond als zij de stap naar 1 weten te maken: ze krijgen dan van mij een reĂ«le kans om zich in het team te spelen. Jongens als Tayfun Karaca, Melivai Krolis en JoĂ«l Nascimento zijn hier het bewijs van, ze hebben na de winter veel gespeeld.”

Het resultaat na 90 minuten viel soms tegen, maar we hebben in veel wedstrijden prima voetbal laten zien, hoorden we van veel tegenstanders. Waarop lag het accent dit jaar?

“Als staf en club hebben we veel geïnvesteerd in teambuilding. De kers op de taart was het trainingskamp in Spanje, dat een grote bijdrage leverde aan de teamspirit en mede een basis was voor de prestaties na de winterstop. Verder hebben we vastgehouden aan de tactische ontwikkeling van spelers in onze verschillende speelwijzen.

Al met al zeker een tevreden gevoel over het voorbije seizoen, maar durf je al een blik vooruit te werpen, naar een mooi resultaat in het komende jubileumjaar?

“Laat ik eerst nog eens benadrukken hoe knap het is van deze spelersgroep om met zo’n jonge gemiddelde leeftijd zo volwassen mee te voetballen en bijna wekelijks te domineren. Als we de groep bij elkaar houden, met een paar versterkingen erbij, dan zit er mogelijk nog meer in komend seizoen. We kunnen verder bouwen vanuit waar we gebleven zijn.”

Nog een slotopmerking?

“Ontzettend veel dank aan uiteraard mijn staf voor de samenwerking, maar uiteraard ook aan al die andere hardwerkende vrijwilligers in de club. Dat telt Ă©cht mee, ook voor de groep!”

 

De top 10 van gespeelde wedstrijden:

Swendley Albertus en Batuhan Saglam: 29

Jörgen Gomes: 28

Osman Tozlu en Enes Ozturk: 27

Shelton Wijngaarde, Waylon Kampwart, Xavier Akinrinbola en Hans Kapata: 25

Shayron Curiel: 21