Van onze verslaggever Rien van Gruijthuijsen

Spartaan’20 had geenszins de gedachte dat het na de 3-4 overwinning van vorige week in Rockanje nu een walk-over zou worden. Integendeel, dat Rockanje zijn huid duur zou verkopen verwachtte iedereen. Maar toch verraste Rockanje Spartaan’20 met een stevig openingsoffensief. Niet dat er erg veel kansen waren, maar Spartaan’20 moest toch wel ver terug. De kansen die er wel waren werden, voor Spartaan’20 gelukkig, vakkundig om zeep geholpen. Het duurde een klein kwartier voordat Spartaan’20 dankzij de snelheid van Rusendel Bernadina een grote kans kreeg, maar zijn teleurstellende schot eindigde aan de verkeerde kant van het zijnet.

Rockanje ging door met waar het mee bezig was. Met veel inzet kansjes creëren én missen. In de 16e minuut was het Ronald van de Steen die in kansrijke positie de bal met zijn hoofd naast het doel deponeerde. Even later aan de andere kant produceerde Spartaan Dion Heinerman een prima voorzet en Patrick Mbole wist daar met zijn hoofd wel raad mee: 1-0. Dat moest Rockanje even verwerken. Nog in dezelfde minuut kreeg Patrick Mbole bijna een tweede kans maar de voorzet van Rusendel Bernadina was van iets mindere kwaliteit. Nog voor het halve uur kreeg Patrick Mbole een niet te missen kans. Martijn Frijters werd in het strafschopgebied ten val gebracht en de toegekende strafschop werd door Patrick loeihard verzilverd: 2-0.

Na rust begon Rockanje, vechtend voor zijn laatste kans, weer met buitengewoon veel inzet en met nog meer aanvalskracht  de Spartaan-verdediging te overlopen. Het irriteerde trainer Patrick Schaerlaeckens en verbaasde het publiek dat Spartaan’20 net als vorige week weer niet scherp aan de tweede helft begon. In de 50e minuut werd het neerhalen van een aanvaller van Rockanje bestraft met een strafschop die feilloos werd benut, 2-1, en in de 57e minuut verdween een schot net over het Spartaan-doel. De spanning ging in de Spartaanse benen en tussen de oren zitten. Een aan Rockanje in de 63e minuut toegekende vrije trap werd door Marcel van Meenen nog wel tegen de lat getikt maar de terugstuitende bal werd alsnog in het doel gedeponeerd: 2-2!

De Spartaanse verdediging werd versterkt met het inzetten van Arjen Vaandrager. Zijn robuuste gestalte in combinatie met zijn kopkracht bracht weer wat orde en vertrouwen in de verdediging. Toen in de 70e minuut ook nog eens Perry Akkerman van de rand van het strafschopgebied de bal fraai en onhoudbaar voor Rockanje-doelman Wesley Palstra in het doel schoot, leek het pleit beslecht. LĂ©Ă©k, want toen in de 81e minuut de scheidsrechter wederom Rockanje terecht een strafschop toekende was het weer gelijk, 3-3. Nu zijn Spartaan-supporters van het zaterdagteam wel wat gewend, want maar zelden kunnen zij met vertrouwen het einde van een wedstrijd tegemoet zien. Met wat valium weten ze zich over het algemeen nog wel te redden, maar er zijn grenzen aan wat een mens verwerken kan. Met een Rockanje dat heel diep ging weet je het maar nooit en met Spartaan-verdedigers die onder druk staan hebben we minder goede ervaringen. Het bleef zodoende razend spannend en het duurde tot diep in blessuretijd alvorens Patrick Mbole uit een voorzet van Jordy Hillebrand met zijn derde doelpunt Spartaan’20 uit zijn verdedigend lijden verloste. Net als de eerste wedstrijd won Spartaan’20 wederom met 4-3 van een geslagen Rockanje. Het eindsignaal van de scheidsrechter was voor beide moegestreden teams een verlossend einde: aan een voor Spartaan’20 prima seizoen, beloond met een verdiende promotie naar de derde klasse, en voor Rockanje met een onverdiende degradatie naar de 4e klasse waaruit het ongetwijfeld weer snel zal promoveren.