NieuwsNieuws 2022/2023

Spartaan’20 schakelt Den Hoorn uit

Zaterdag 18 februari kreeg Spartaan’20 bezoek van Den Hoorn voor de 3e ronde van de KNVB-beker. Voor de toeschouwers was het te koud en voor de voetballers te winderig.

Desondanks probeerden beide ploegen met verzorgde combinaties de ander zijn wil op te leggen. Dat lukte slechts gedeeltelijk. Eenmaal bij het strafschopgebied van de tegenpartij gekomen bleken de verdedigingen de baas over de aanval van de ander.

Het leverde een wedstrijd op, waarin – naar omstandigheden – niet eens zo slecht werd gevoetbald, maar waarin het echte bekerspektakel uitbleef. Een enkele lange bal, een spaarzame steekpass, maar de verdedigingen hadden er goed het oog in.

Tussen de 10e en 15e minuut kreeg Den Hoorn de eerste corners van de wedstrijd te nemen. Spartaan’20, vooraf geplaagd door 3 geblesseerde keepers, bleek niet eens een keepersprobleem te hebben, want de jonge David Hartog hield zich kranig staande en plukte de eerste corner klemvast uit de lucht en tikte bij de tweede de bal onder de lat vandaan. De derde corner werd vervolgens afgefloten vanwege een overtreding.

Over overtredingen gesproken. Die waren er veel minder dan we tegenwoordig wel eens zien. Toch leidde een overtreding tot een strafschop voor Spartaan’20. Een ongelukkige actie van de Den Hoorndoelman leidde tot een gemiste kans, maar de bal ging op de stip voor een Spartaanse herkansing.

Nelson Bashir benut de herkansing vlekkeloos, 1-0, maar krap een minuut later is het bijna gelijk. Even een minder moment in de Spartaandefensie en Den Hoorn schiet de bal nipt over.

Net na het half uur kogelt Chantley Job vanuit het niets vanaf 20 meter eerst op de lat en brengt daarna een Den Hoorn verdediger – die slecht werd aangespeeld – in het nauw en schiet hij de veroverde bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Op slag van rust een Den Hoornse kopbal die vlak naast vliegt. Het zijn alles bij elkaar toch momenten dat de wedstrijd blijft boeien en nog alle kanten op kan.

In de 2e helft begint Den Hoorn direct meer druk te zetten. De duels worden wat fysieker, maar zonder in wilde acties te ontaarden. Na afloop zal men het begrip “sportieve wedstrijd” terecht gebruiken.

Over en weer komen er kansjes, maar – misschien mede door de wind – is de richting van de doelpogingen net niet zuiver genoeg. Het leidt tussen de 70e en 80e minuut tot een wat rommelige fase vol balverlies aan beide zijden. Een rare klutsbal wordt door keeper David Hartog alert onschadelijk gemaakt.

Den Hoorn krijgt ineens een paar hoekschoppen te nemen die slechts moeizaam afgeweerd kunnen worden en de Midden-Delflanders zetten aan voor een slotoffensief.

Als de klok op het scorebord bij 90 minuten stopt met doortellen lijkt Den Hoorn het op te geven en trekt Spartaan’20 weer ten aanval. Dat biedt Den Hoorn kans op een laatste vlijmscherpe counter, die door Denzel dos Santos overtuigend wordt afgerond, 1-1, en de beslissing moet op de stip worden verkregen.

Voor Spartaan’20 scoren Ilias Chouaibi, Junior Ashu, Mazenza Quiavuazoa en Sany Ayeva.
David Hartog is de grote man door liefst 3 pingels van Den Hoorn te stoppen.

Na ieder 6 strafschoppen wint Spartaan’20 de serie derhalve met 4-3 en is door naar de 4e ronde.