NieuwsNieuws 2020/2021Zondag 1

Spartaan’20 kruipt door het oog van de naald tegen sterk Alexandria’66

Spartaan’20 had, na de eerdere ontmoeting tegen Alexandria’66 – enige weken geleden op haar eigen toernooi – kunnen weten dat het bekertreffen geen makkie zou worden. Alexandria kwam gedreven uit de startblokken terwijl Spartaan zich min of meer liet verrassen. Al in de 5e minuut moest keeper Yordi Godijn alle zeilen bijzetten om Spartaan voor een achterstand te behoeden. Ondanks het forse overwicht dat Alexandria had kreeg Spartaan na 15 minuten zijn eerste kans maar Batuhan Saglam schoot de bal van dichtbij tegen de keeper.

In de 25e minuut was een forse fout in de Spartaanse verdediging er de oorzaak van dat Yordi Godijn weer een knappe redding moest verrichten. Het leed was voor Spartaan nog niet geleden want een schot van buiten de 16 meter van Nabil Sharif Padmadisastra was zelfs Yordi te machtig. Maar vrouwe Fortuna stak een handje toe want de bal stoot via de binnenkant van de paal het veld weer in.

Het enige wat Spartaan daar tegenin kon brengen was een vrije schop van Enes Ozturk in de 43e minuut. Alexandria-keeper Donny van Gelder tikte de bal keurig over de lat. Spartaan ging de rust in met de waarschuwing op zak dat er na de rust uit een ander vaatje moest worden getapt en Alexandria met het besef dat het veel zorgvuldiger met de kansen om moest springen.

De tweede helft begon Spartaan veel meer gedreven en moest Alexandria terug. Met het inbrengen van Jawad Bellahsan werden de aanvallen van Spartaan veel gevaarlijker en dat resulteerde o.a. in een hoekschop die via het lichaam van Osman Tozlu in het doel verdween. Dit onrecht deed menig Alexandriaan verbijsteren, 1-0.

Toen vervolgens twee minuten later, in de zestigste minuut, Jawad Ballahsan vanaf 25 meter vanaf de zijlijn een vrije trap in de korte hoek knalde maakte keeper Donny van Gelder zijn enige fout. Hij was kennelijk verrast want hij dook tot ontzetting van de toch al teleurgestelde Alexandrianen min of meer over de bal, 2-0.

Het dient gezegd te worden dat Alexandria vervolgens toch weer aan het werk ging en trachtte de bakens te verzetten. Het moet ook gezegd worden dat er best nog wel wat kansen ontstonden maar Yordi Godijn bleef elke situatie de baas en daarnaast stond het vizier van aanvallers van Alexandria zeker niet scherp genoeg.

In de tachtigste minuut moest Spartaan na een blessure met 10 man verder omdat het door alle invallers heen was. Daardoor kreeg Alexandria weer wat moed en met man en macht werd het Spartaan-doel belegerd. Dat bracht ze in blessuretijd de dik verdiende en bovendien prachtige tegentreffer van de voet van invaller Bob van Lier die de bal op de pantoffel nam en Yordi Godijn kansloos liet, 2-1.

Het talrijke publiek heeft een onderhoudende wedstrijd gezien waarin Spartaan aan een half uur in de tweede helft genoeg had voor het behalen van de overwinning. Daardoor heeft Spartaan aan een gelijkspel in de uitwedstrijd tegen UVS in Leiden genoeg om zich te plaatsen voor de tweede ronde. Bij verlies is de kans aanwezig dat er drie ploegen met een gelijk aantal punten eindigen en het doelsaldo beslissend is.

In deze poule gaan de eerste twee ploegen door naar de volgende ronde. Alexandria kan zich plaatsen met een forse overwinning op het minder sterke RVC’33, dat een doelsaldo van 0-9 heeft.
Als Alexandria’66 met 6 goals verschil wint Ă©n Spartaan’20 verliest met 2 goals verschil van UVS? Dan vallen we, ondanks de twee overwinningen, zeker buiten de boot. Bij andere uitslagen moeten we de regels bestuderen en gaan rekenen.