Ooit onder Ă©Ă©n gezamenlijke bestuurlijke vlag, bestonden er kortere of langere tijd sportverenigingen onder de naam Spartaan. Voetbal was in 1920 de eerste, waaruit alles later ontstond. Spartaan Zwemmen werd op initiatief van het voetbalbestuur in 1956 officieel opgericht. Ons oudste lid, de 87-jarige Gerard van Bruggen die nog altijd trouw supporter is van het eerste elftal en op maandagmiddag een fervent bridger, was tientallen jaren voorzitter van Spartaan-Zwemmen. Hij meldt ons dat na 60 jaar dit Spartaan in naam ophoudt te bestaan. Per 1 januari 2016 gaat Spartaan-Zwemmen op in een fusie met Zwem & Poloclub Charlois en heet het Zwemmen Rotterdam Zuid (ZRZ).

Vanuit het voetbal ontstond in 1927 de afdeling turnen, de enige die nu onder de naam Spartaan nog als zelfstandige vereniging bestaat. Daarnaast hebben we sinds kort de Seniorenbridgeclub Spartaan in onze kantine, ooit begonnen onder de naam Zuidwijk en waarin onze eigen bridge-afdeling (opgericht in 1985) dan weer is opgegaan.

Welke sporten werden er ooit nog meer beoefend onder de naam Spartaan: hockey, gymnastiek, atletiek, tennis, wandelen, handbal, kegelen.

logo sp20 oud