NB: door een digitaal probleempje kon dit verslag niet op de teampagina worden ingevoerd. Dan maar even via de nieuwsberichten.

= = = = =

O21 neemt 1 punt mee uit Sittard

Spartaan20 o21 is dit weekend begonnen aan de competitie in de 3e Divisie. Gelijk stond er voor de ploeg van Wayne Delgado Dos Santos een verre uitwedstrijd, tegen Fortuna Sittard o21, op het programma.
Na een prima voorbereiding waarin medio juli gelijk gespeeld werd tegen Olympia Haarlem 1 (3-3) en later in augustus gewonnen werd van ’s-Gravenzande 2 (2-5), Spijkenisse o23 (0-1), Kogelvangers 1 (3-0) en Excelsior Maassluis o21 (3-2).

Nu op het programma de eerste competitie wedstrijd uit bij Fortuna Sittard. Na een busreis van net iets minder dan 2 uur kwamen we aan bij Sportpark Aan de Bosstraat in OhĂ© en Laak. OhĂ© en Laak een dorpje waar menig telefoon al aangaf “welkom in Belgie”. Al snel in de warming-up werd duidelijk dat onze o21 – waarvan veel spelers uit de o19 van vorig jaar – niet terug hoefden te denken aan de wedstrijden van vorig seizoen. Het elftal van FortunaSittard “nu” kende ten opzichte van het elftal “toen” liefst 9 mutaties en was dus totaal niet te vergelijken met hedendaags.

Trainer Wayne Delgado Dos Santos en zijn staf stuurden de volgende namen vanaf de basis het veld in: Eddy, Sany, Isidor, Daan, Dion, Guyon, Aroen, Jazz, Raygivano, Ayrton en Jayrendo. Fortuna begon sterker aan de wedstrijd en zette Spartaan direct vast. Fortuna speelde hoog druk met een juiste intensiteit, dit resulteerde meteen in een doelpunt. In de 2e minuut wist Spartaan20 direct waar het aan toe was en stond met 1-0 achter.

Fortuna was in de beginfase van de wedstrijd duidelijk scherper in de duels en Spartaan kwam eigenlijk overal te laat. In de 4e minuut was de opbouw van de Spartaanverdediging slordig en kreeg Fortuna de kans om de score uit te breiden, maar dat mislukte. Na 8 minuten spelen was daar dan de Ă©Ă©rste kans van Spartaan. Een vrije trap die goed ingeschoten werd door Dion ging voorlangs. Spartaan kreeg in de openingsfase van de wedstrijd geen grip op het middenveld en hierdoor kon Fortuna redelijk vrijuit combineren.

In de 13e minuut combineerde Fortuna door de defensie van Spartaan, maar gelukkig schoten ze over. Na 20 minuten spelen kreeg Spartaan steeds meer grip op de wedstrijd. Nog steeds was het middenveld van Fortuna de baas, maar het spel werd gelijkwaardiger. In de 21e minuut opende Isidor vanuit het centrum de bal mooi naar de rechterflank waar Raygivano met op snelheid de linksback van Fortuna zijn hielen liet zien. Raygivano gaf de bal vanaf de achterlijn voor. Waar Ayrton de bal in leek te gaan tikken schoot hij hem naast. Langzaam kwamen er meer 100% kansen voor Spartaan. Op de flanken bleek Spartaan bij vlagen toch door de Fortuna defensie te kunnen prikken. Zo ook in de 27e minuut toen Jazz op de linkerflank uit kwam met de bal. Jazz vond vanaf die linkerkant Ayrton in het strafschopgebied met een hoge voorzet en Ayrton kopte de 1-1 genadeloos binnen.

De 2e helft moest beter, maar Spartaan leek niet geleerd te hebben van het begin van de eerste helft. Fortuna was slimmer in de duels en na 3 minuten in de 2e helft legde de scheidsrechter de bal op de stip. Penalty Fortuna, maar Eddy (die een hele sterke wedstrijd keepte) pakte de strafschop. In de 51e minuut kreeg ook Spartaan zijn eerste kans van de 2e helft. Nathan die in de rust ingevallen was schoot de bal aan de verkeerde kant van de winkelhaak, zijnet naast. Fortuna drong weer aan en dat leverde ze in de 55e minuut toch de 2-1 voorsprong op. Nadat Fortuna met redelijk gemak door de defensie van Spartaan prikte en Eddy het eerste schot nog kon verwerkten lag de bal er in de rebound alsnog in. Voor de 2e keer deze zaterdagmiddag moest Spartaan proberen van een achterstand terug te komen.

Om te voorkomen dat Fortuna in de 78e minuut verder uitliep trok Daan aan de noodrem  en incasseerde geel. 2 minuten later leek Fortuna als nog uit te lopen, een corner voor Fortuna werd helemaal vrij ingekopt door de boomlange centrale verdediger van Fortuna. Deze goal werd gelukkig afgekeurd, omdat de scheidsrechter een duwfout had gezien in de 16meter.

Fortuna deed er alles aan om de overwinning veilig te stellen. Dit bleek ook aan het feit dat er 4 gele kaarten aan Fortuna werden gegeven voor het wegschieten van de bal. Ook zocht Fortuna in de 80e minuut al de cornervlag op om de tijd te doden. Spartaan schakelde over naar een alles of niets in de laatste 10 minuten van de wedstrijd. In de 88e minuut leek de gelijkmaker op de schoen van Jason te liggen, maar hij schoot de bal vlak voor de neus van de keeper net over de lat.

Al het tijdrekken van Fortuna was de scheidsrechter ook niet ontgaan. Er kwamen maar liefst 5 zenuwslopende minuten bij. Spartaan pompte de bal steeds vaker voor de goal van Fortuna, maar tot echt grote kansen leidde dit niet. Tot in de 90e+5 minuut. Raygivano kwam aan de linkerflank vrij en gaf een perfecte voorzet. Bij de 2e paal kon Sany het laatste tikje geven en schoot de 2-2 binnen, waarna de ontlading op de bank zeer verdiend was.

Al met al een gestolen punt in het verre Limburg. De terugreis naar Rotterdam maakte dat er niet minder gezellig om. Spartaan mag blij wezen dat het dit weekend als nog een punt heeft overgehouden aan deze wedstrijd en start de competitie dus niet met lege handen. Later zal uitwijzen hoe belangrijk dit eerste punt geweest zal zijn.

Volgende week verwelkomt de o21 ploeg van Spartaan20 aan de Oldegaarde VVV-Venlo o21 om 15.45u.