NieuwsNieuws 2018/2019

Nol van de Haterd, hij was in 1951 de eerste Spartaan-voetballer die de overstap maakte naar het betaalde voetbal.

De gezondheid van Nol gaat helaas achteruit en hij is al enige tijd woonachtig in Verpleeghuis Riederborgh in Ridderkerk. Nol wordt volgende maand 92 jaar. Hij is het oudste in leven zijnde Spartaan’20-lid Ă©n hij heeft op dit moment ook de meeste lidmaatschapsjaren achter zijn naam staan: van 1938 tot 1951 plus van 1958 tot nu, totaal liefst 73 jaren aan onze vereniging verbonden!

Een kijkje in Nol’s Spartaan-jaren:

Op 1 juni 1938 werd hij als kereltje van 11 jaar lid, zoals zo velen toen via het katholieke schoolvoetbal. In 1946 kwam Nol als 19-jarige in het 1e elftal, waarvoor hij in twee periodes totaal negen seizoenen uitkwam. De eerste periode in het hoogste team duurde vijf seizoenen, van 1946 tot 1951. Memorabel voor Nol van de Haterd in die jaren in Spartaan’20-1: de beslissingswedstrijd in 1949 voor promotie naar de 2e klasse (toen het tweede niveau in het land) tegen DHZ, in de Kuip voor 20.000 toeschouwers. Nol was een van de gevreesde Spartaan-aanvallers, maar….hij was voor die wedstrijd toevallig geschorst en miste dus dat spektakel. Spartaan miste hem ook want de wedstrijd ging verloren!

Intussen was, toen nog ‘wild’ buiten de wil van de KNVB, het betaalde voetbal aan het ontstaan en in 1951 maakte Nol met zijn talent ook de overstap. Een jaar eerder wilde hij ook al, maar trok toen zijn overschrijving naar Xerxes nog in. In 1951 ging Nol spelen voor profclub Roosendaal en later ook nog voor het Dordtse Emma en het Bredase Baronie. Zijn laatste profclub was het Schiedamse SVV.

In 1958 keerde Nol van de Haterd met veel ervaring terug aan de Oldegaarde en maakte nog vier seizoenen deel uit van de selectie. In het seizoen 1960/1961 beleefde hij in de selectie toen de kampioenschappen van het 2e Ă©n het 1e, dat toen naar het hoogste amateurniveau van toen, de eerste klasse, promoveerde.

De liefde voor het voetbal was bij Nol van de Haterd groot: hij bouwde daarna vele jaren af in een van de veteranenteams, onder andere in het 9e waarvan de hierbij geplaatste foto’s uit 1980 zijn, Nol was toen 53 jaar.

Daarna was Nol vele jaren leider van het derde elftal. En toen hij met pensioen ging, wilde hij nog steeds wat betekenen op het veld: in 2000 ging hij op woensdagmiddag assisteren bij de trainingen van de F-jes en E-tjes. In 2007 vierde hij op het trainingsveld zijn 80e verjaardag!

Helaas, zoals gezegd, zijn gezondheid gaat sterk achteruit. Maar over het verleden praten, dat vindt hij nog geweldig, zo bleek bij een recent bezoek van een van onze leden. Voor wie Nol ook nog eens met een bezoekje wil verblijden, zijn adres is:

Verpleeghuis Riederborgh, Boksdoornstraaat 2, 2982 BC Ridderkerk, 3e etage kamer 324; wel even melden aan de receptiebalie.