NieuwsNieuws 2019/2020

Team Onder-21 en Wayne Delgado dos Santos

In de hoop op toch een mooie voetbaltoekomst na de zomer, is het bestuur al stevig aan de slag met de invulling van zaken voor het seizoen 2020/2021.

Nieuw is de start van een officiĂ«le KNVB O21 competitie. Een team O21 is nieuw, zeg maar tussen waar voorheen ‘de jeugd’ stopte en ‘senioren’ startte. Veel spelers vanuit JO19 kwamen tot nu toe bij die overgang niet (direct) terecht in de selectiegroep van 1 maar in het 2e elftal. Door spelers werd dit nogal eens gevoeld als een grote terugval in ‘niveau’ , vooral vanwege het gebrek aan uitstraling en uitdaging tegen in naam veel mindere tegenstanders.

O21 wordt een echte verandering. Aan deze competitie in 2020/2021 mogen deelnemen de 54 BVO’s en amateurverenigingen die vanwege het niveau op dit moment van hun JO19 daar recht op hebben. Spartaan’20 heeft hiervoor ingeschreven omdat we het zien als een belangrijke toevoeging aan de jeugdopleiding.

Om O21 vanaf dag Ă©Ă©n zo optimaal mogelijk een plek te geven in de opleiding, is het aanstellen van een goede trainer-coach met ambitie belangrijk. Het bestuur heeft die gevonden in de persoon van Wayne Delgado dos Santos.

Wayne is geen onbekende, want was in het seizoen 2016/2017 al trainer van het 2e. In dat succesvolle voetbaljaar waarin het 1e kampioen werd, motiveerde hij spelers van het 2e om klaar te staan zodra de hoofdtrainer een beroep op hen deed. Met succes, hierdoor braken jongens alsnog door. Wayne wordt vanwege zijn ervaring Ă©n zijn ambitie gezien als de ideale trainer-coach voor het nieuwe O21.

Laten we Wayne Delgado dos Santos nog even wat nader voorstellen: 33 jaar; gevoetbald tot zijn 28e in de eerste elftallen van HOV, HWD, SVVSMC, Schiebroek en Hillegersberg; daarna de focus volledig op het trainerschap met eerst het behalen van het TC3-diploma. Intussen al een groot aantal jaren ervaring opgedaan als trainer bij VOC. In 2019 aan de KNVB-academie de trainersopleiding UEFA-B met succes gedaan.

Wayne kijkt uit naar de start met O21, heeft grote verwachtingen van zijn nieuwe rol bij Spartaan’20 en ook een flinke ambitie ten aanzien van zijn trainerstoekomst. We stelden hem nog wat vragen.

Over de competitieopzet O21: “Ik vind dit echt een prima initiatief van de KNVB en voor Spartaan’20 ook een noodzaak om mee te doen. Terwijl spelers uit JO19 uit een behoorlijk competitieniveau komen, blijkt elke keer dat voor velen van hen de stap in een keer naar het 1e elftal best groot is, soms te groot. Het niveau en de uitstraling van het 2e vinden ze vervolgens tegenvallen en er zijn dan jongens die niet het geduld hebben om op de stap te wachten. O21 gaat dat gat opvullen: de wekelijkse uitdaging met tegenstanders van niveau blijft groot, een natuurlijker doorstroming wordt bevorderd. En vergeet niet, er komt hierdoor nog een podium bij waarop ook spelers zich zeker nog in de kijker kunnen spelen bij profclubs. ”

Over zijn rol en samenwerking in de technische staf:  “Met hoofdtrainer Omar Khan en hoofd opleiding Maikel van Pul heb ik al een prima contact. Ik ben er trots op dat Spartaan’20 me heeft gevraagd voor deze functie. Ik was ook in gesprek met andere clubs, maar heb vol overtuiging voor deze sportief-prestatieve uitdaging gekozen. Ik ga  er vol voor om er een succes van te maken en spelers ‘klaar’ te maken voor hun volgende stap.”

Over zijn verdere toekomst: “Ik ben als twintiger vol ambitie met een trainerscarriùre gestart. En dit is niet mijn eindstation, binnen enkele jaren wil ik de UEFA-A opleiding gaan doen, zodat ik te zijner tijd ook een hoofdtrainerschap bij een club van niveau kan doen. Dat kan elders óf hier, de toekomst zal dat uitwijzen.”