NieuwsNieuws 2023/2024Nieuwsarchief

Nieuwe Spelregels 2023 – 2024

Bezoekers van afgelopen zaterdag hebben het misschien al gezien. Er zijn een paar spelregels aangepast in het jeugdvoetbal. De reden? Zo kan je lekker snel verder spelen. Dat is voor iedereen leuker, voor de voetballers, voor de toeschouwers, maar zeker ook voor de spelleiding! De nieuwe regels gelden in WEST II (onze regio) voorlopig alleen bij de B-categorie wedstrijden voor JO13. Bij de MO13 geldt het voor alle competities.

In voornoemde competities is het bij spelhervattingen toegestaan om gebruik te maken van de ZELFPASS. D.w.z. een vrije trap mag je nemen door de bal op de juiste plaats stil te leggen (dat blijft hetzelfde) en vervolgens mag je er direct mee gaan dribbelen. Eerst overspelen naar een ander hoeft dus niet meer.

De ingooi is vervangen door de INTRAP, of het INDRIBBELEN van de bal. Dat mag jezelf kiezen. Je kunt de bal intrappen naar een medespeler, of vanaf de zijlijn gaan lopen met de bal aan je voeten. Het betekent wel dat je bij het nemen van de INTRAP, buitenspel kunt staan! Ook hoekschop, doeltrap, of aftrap mag je indribbelen.

Een belangrijke wijziging is de TIJDSTRAF.
Gele kaart = de bestrafte moet 5 minuten het veld verlaten.
Rode kaart, of 2e gele kaart = de bestrafte zelf mag niet meer meespelen, maar mag wel vervangen worden. Bij een 2e gele kaart na 5 minuten, bij direct rood na 10 minuten.

De laatste wijziging betreft het WISSELEN.
We gaan “VLIEGEND WISSELEN”! Het voetballen gaat gewoon door, terwijl bij de middellijn (aan de kant van de dug-out) de wissel plaatsvindt. En natuurlijk doen we dat netjes. De ene speler verlaat het veld en de andere speler komt erin. Kan niet misgaan, toch?