NieuwsNieuws 2022/2023

“Een treetje hoger en nog meer doorstroming van eigen jeugd”

Het bestuur van onze vereniging kent sinds de ledenvergadering van september 2022 een groot aantal nieuwe gezichten. In een interview-serie, gemaakt door Matthijs van Muijen, maken we nader kennis met hen en hun bestuurswerk.

 Een nadere kennismaking met bestuurslid Selectie en Technische zaken Ronnie Silvis

We hebben afgesproken in de kantine. Het is feest: Feyenoord heeft zojuist de winnende 2-3 gescoord en verslaat Ajax. Dankzij een groot scherm konden veel leden genieten van de wedstrijd. Ronnie Silvis maakt even tijd om allereerst wat over zichzelf te vertellen en daarna over zijn bestuurswerk. Wie is Ronnie? Heeft hij zelf ook gespeeld bij Spartaan’20? En welke plannen heeft hij voor de selectie?.

Ronnie is 38 jaar en een geboren en getogen Rotterdammer van Zuid. Zijn eerste jeugdvoetbaljaren waren bij DOZ en De Musschen, twee intussen niet meer bestaande clubs. Als tweedejaars B kwam hij op 16-jarige leeftijd naar Spartaan ’20, een seizoen waarin hij zelfs eenmaal in het eerste elftal moest invallen. En daarna? Mijn verre uittrap en snelle reactievermogen waren de wapens waarmee ik achtereenvolgens in A1 en de hoofdselectie van Spartaan’20 terecht kwam. Ruim 9 seizoenen en 214 wedstrijden was ik de vaste eerste keus van de diverse trainers. Tot mijn spijt miste ik net de Gouden bal-speld voor 10 seizoenen in de selectie.

Het hoogtepunt in zijn carriĂšre onder de lat? Het kampioenschap en de promotie naar de 2e klasse in 2010. Een blessure aan mijn knieschijf door een botsing in de uitwedstrijd tegen Quick in 2012 betekende helaas het einde van mijn carriĂšre op het hoogste niveau.

Na herstel van zijn blessure wilde Ronnie graag een droom verwezenlijken: het lopen van de marathon van Rotterdam. Dat lukte hem in 2016 met een mooie tijd van 4u17. En na zijn tijd op het veld is hij verder gegaan met vrijwilligerswerk bij de club. Zijn ruime ervaring als doelman nam hij mee als keeperstrainer, de functie die hij tot afgelopen seizoen bekleedde.

In september 2022 ging het flink vernieuwde bestuur van start. Ook Ronnie schoof aan als nieuwkomer. Hoe bevalt het na ruim een half jaar? Jan Akkerman vroeg mij in mei 2022 om tot het bestuur toe te treden, voor selectie en technische zaken. Het bestuurswerk bevalt mij prima en ik vind het leuk en uitdagend. Ook de vergaderingen bevallen goed, we vormen met elkaar een leuk en enthousiast team, die allemaal het beste voor hebben met de club. En daar proberen we met zijn allen iets moois van maken.

Er verschijnen staan nu regelmatig berichten op de website over de selectie 2023/2024. Wat is jouw rol daarbij? Ik ben namens het bestuur verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de selectie. Het aanstellen en evalueren van de staf en de faciliteiten, maar ook het mede bepalen van de samenstelling van de selectie. Ik vind het ook fijn dat ik nu vanaf het begin kan meebepalen hoe deze eruit komt te zien, in de aanloop naar dit seizoen had ik daar natuurlijk nog geen inbreng in. Spelers moeten tijdig weten waar ze aan toe zijn en dat geldt uiteraard ook voor de trainers. Eigenlijk ben je elke week bezig met evalueren en zijn er korte lijntjes met de trainers. Zo stemmen we samen goed af welke spelers nodig zijn, voor welke posities we doorselecteren en zoeken.

Hoe ver is dat proces nu? In de winterstop bereikten we overeenstemming met de huidige trainer Omar Khan en daarna ook met assistent Jerrol Neral. Ik ging daarbij, zoals dat heet, niet over Ă©Ă©n nacht ijs en vroeg een aantal spelers naar hun mening over de trainers. Naast resultaten is de klik met de spelersgroep en staf een belangrijk criterium bij de evaluatie. Tijdens het trainingskamp in Spanje, waar ik bij was, bleek me nog eens dat de huidige trainers op deze punten goed scoren. En daarna zijn dus direct de eerste stappen gezet in de samenstelling van de selectie.

En wat heeft Spartaan’20 spelers eigenlijk te bieden? Mijn taak is ook om de faciliteiten goed te regelen binnen de mogelijkheden die wij hebben als club. Een mooi kledingpakket, elke maand een hapje eten na de training, goede ondersteuning met fysiotherapeut en goed materiaal. We kunnen geen vaste vergoeding aanbieden, wel bepaalde onkosten vergoeden. En er is in de winter een trainingskamp in Spanje. Spelers betalen daarvoor een eigen bijdrage, net zoals ze gewoon contributie afdragen.

Wat is jouw ambitie met de club voor de komende jaren? Het resultaat telt en het is mooi als Spartaan’20 met de selectie nog een stapje hoger zou gaan spelen. Met de ervaringen van het eerste seizoen tot nu toe op zaterdag Ă©n met doorstroom vanuit de sterke jeugd moet dat mogelijk zijn. Verder wil ik het technisch beleid op een hoger plan brengen samen met anderen, waaronder Maikel van Pul van technisch beleid jeugd. We zijn druk bezig om een zogenoemd ‘technisch hart’ te vormen ter versterking van het technisch beleid. Doel is om nog beter te gaan begeleiden en dat de doorstroming vanuit de jeugd naar de O21 en wellicht O23 en daarna naar het Eerste nog beter wordt. Nu heeft ongeveer de helft van de selectie een achtergrond bij de jeugd of keert terug aan de Oldegaarde na een of meer andere clubs. Een van de belangrijkste speerpunten is om ‘eigen jongens’ door te laten stromen.

Tenslotte, wat doe je naast Spartaan’20? Ik heb een drukke baan, als bedrijfsleider bij Chabot Fashion in het pas opgeknapte winkelcentrum Zuidplein. Dat betekent dat ik helaas veel wedstrijden mis van de selectie. Ik volg wel bijna alle trainingen op dinsdag en donderdag en spreek dan met veel mensen op de club, ik houd mezelf goed op de hoogte. Tijdens mijn pauze en in de avonduurtjes probeer ik alle mailtjes en appjes te beantwoorden. En in mijn vrije tijd ga ik uiteraard graag met mijn vrouw en twee kinderen leuke dingen doen zoals bijvoorbeeld naar Blijdorp of pretparken.

Iets te vragen of te melden aan Ronnie? Meehelpen met ideeën? Spreek hem aan of mail naar r.silvis@spartaan20.nl