NieuwsNieuws 2022/2023

“Een vereniging laten draaien, dat doe je met elkĂĄĂĄr “

Het bestuur van onze vereniging kent sinds de ledenvergadering van september 2022 een groot aantal nieuwe gezichten. In een interview-serie, gemaakt door Matthijs van Muijen, maken we nader kennis met hen en hun bestuurswerk.

 Een nadere kennismaking met bestuurslid kantinezaken Mirjam van Bergen.

Mirjam van Bergen is al langer actief in de kantine, maar sinds ruim een half jaar lid van het bestuur. Bescheiden als ze is, was er wat overtuigingskracht nodig om haar te interviewen, maar ze vond het uiteindelijk toch leuk om wat meer te vertellen over haar inzet voor onze club.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Spartaan’20? Ik kwam als klein meisje al bij de kinder-carnavalsviering van  Spartaan’20. En er kwamen vroeger veel Spartanen voor het carnaval naar de Keilebijters in Vreewijk, dus zo ben ik met de club bekend geraakt. Daardoor ken ik ook nog veel oudere mensen van de club. Door die vroegere binding ben ik als ouder ook bij Spartaan 20 terecht gekomen, vanaf de F-jes spelen mijn zoons er al. Ook mijn broer en oom hebben hier vroeger recreatief gevoetbald.

Voordat je in het bestuur kwam, zat je al in de kantinecommissie. Hoe is dat begonnen? Ik deed al bardiensten en in de groepsapp werd enkele jaren geleden gevraagd om hulp in de commissie. Ik heb gevraagd wat dat werk inhield en het leek me wel leuk om nog wat meer te kunnen betekenen. Zo ben ik erin gerold.

Is er veel veranderd de afgelopen jaren? Ik ben begonnen in corona-tijd. Veel vrijwilligers zijn in die moeilijke periode afgehaakt. We proberen nu er voor te zorgen dat het weer als vanouds wordt en de ouders weer actiever worden. Dat is niet altijd even makkelijk, want sommige ouders reageren niet en zien het nut er niet van in. We zitten er achteraan met bellen, mailen en op de club aanspreken. “Ik heb het druk” is dan nogal eens het antwoord. Maar dat heeft toch iedereen? Ik zeg dan: als je naar je kinderen komt kijken bij een training of wedstrijd, kan je toch ook wel af en toe een uurtje bardienst draaien in de kantine? Je helpt als ouders dan elkaar dat de kantine altijd open kan zijn. Men moet het besef krijgen wat het betekent voor een vereniging dat je dit met Ă©lkaar doet. Het gaat dit voorjaar overigens gelukkig weer steeds beter.

Wat wordt er gedaan voor al die vrijwillige kantinemedewerkers Ă©n ook voor de andere vrijwilligers? We proberen ze zo goed mogelijk te ondersteunen en af en toe ook leuke activiteiten te organiseren. Zo hebben we onlangs het feest Black&White-party georganiseerd met gratis entree en een goede DJ. En elk seizoen sluiten we af met een middag/avond om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Straks op 4 juni gaan we dat weer doen. Het programma komt nog op de website, het is nog een verrassing!

Hoe ziet je ‘werk’ in het bestuur eruit? Ik ben in augustus begonnen in het bestuur als vertegenwoordiger namens de kantinecommissie. De lijntjes met de commissie zijn hierdoor kort, we kunnen beter en sneller afstemmen. Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is natuurlijk dat de kantinezaken goed zijn geregeld, dat de bardiensten voldoende zijn bezet en dat mensen met plezier in de kantine kunnen verblijven. In het bestuur vertel ik elke maand de stand van zaken en informeer ik zo ook de andere bestuursleden. We vergaderen een keer in de maand, maar tussendoor is er ook veel contact en we hebben een Whatsappgroep. En de andere zaken? Ik kan goed filteren, dus ik probeer me niet met alles te bemoeien wat ter tafel komt tijdens een vergadering. Toch is het natuurlijk interessant om andere zaken te horen en ik laat ook zeker wat van mij horen als ik denk dat ik wat zinnigs te melden heb. Het voetbaltechnische laat ik aan anderen over. Van mijn mening op dat vlak wordt niemand vrolijk! zegt ze lachend.

Houden we in het assortiment eten en drinken voldoende rekening met de diversiteit van het publiek in de kantine? Jazeker. Bijvoorbeeld gelatine-vrije snoepjes, broodjes en snacks zonder varkensvlees en dergelijke. Zo houden we rekening met diverse achtergronden. Ook gezondere snacks, zoals appels en broodjes-gezond. En af en toe bijzondere lekkernijen zoals Surinaamse kip-kerriebroodjes, ook erg lekker! In de winter ook de erwtensoep en broodjes worst, kortom voor elk wat wils!

Hoeveel uur in de week sta je klaar voor Spartaan’20? Ik heb een eigen kapsalon (Mir en Bor Kappers aan de Groenezoom in Vreewijk, de leukste en gezelligste kapsalon van Rotterdam en omstreken!), dus ik doe vooral tussendoor de werkzaamheden voor de club. Ik schat dat ik nu gemiddeld circa 15 uur per week vrijwilligerswerk verricht. Ik heb eerder aan shirtsponsoring gedaan en kamp Ahoy kan jaarlijks op mijn steun rekenen. Verder volg ik natuurlijk de verrichtingen van mijn zoons in O16-1 en O14-2. En er blijft heus ook nog tijd over voor veel leuke dingen met elkaar buiten het voetbal.

Wat zie jij als de grootste uitdaging? Het weer helemaal vanzelfsprekendheid laten zijn dat ouders hun bardiensten draaien of iets anders bijdragen in het vele werk dat te doen is in de vereniging! Helemaal terug naar hoe soepel het voor corona ging: we moeten het samen doen!

Iets te vragen of te melden aan Mirjam? Meehelpen met ideeën? Spreek haar aan of mail naar m.vanbergen@spartaan20.nl