NieuwsNieuws 2022/2023

“Koester de vrijwilligers, belangrijke basis van Spartaan’20”

Het bestuur van onze vereniging kent sinds de ledenvergadering van september 2022 een groot aantal nieuwe gezichten. In een interview-serie, gemaakt door Matthijs van Muijen, maken we de komende tijd nader kennis met hen.

Een nadere kennismaking met voorzitter Cerano Bakker

Het is 22.15 uur op een frisse donderdagavond in de bestuurskamer. De nieuwe voorzitter Cerano Bakker heeft tijd voor een interview. Er volgt een diepe zucht. Nee, dat ligt niet aan de interviewer. Cerano lacht, zijn verhuizing naar de Oranjewijk in Barendrecht is net achter de rug. Dat gaf vele weken veel drukte!  Ik krijg nu meer tijd voor SpartaanŽ20.

Voetbal is altijd zijn hobby geweest. Ik heb zelf tot mijn 19e jaar gevoetbald als linkermiddenvelder. Mijn vader stond altijd langs de kant. Ik sloeg geen training en wedstrijd over. Toen mijn vader overleed, had ik minder zin om door te voetballen. Maar later raakte ik in de KNVB toch weer betrokken bij het voetbal.

Vanzelfsprekend dat men hem als voorzitter vroeg, vond hij het zeker niet. Ik had nog niet eerder een club geleid. Om dan meteen het hoog aangeschreven Spartaan’20 met sterke jeugd en brede uitstraling op Zuid te gaan leiden, da’s best een uitdaging.

Maar met zijn werkervaring bij Albeda als manager relatiebeheer bij de zorgopleidingen en zijn 9 jaar bestuurservaring in de KNVB-organisatie brengt Cerano een stevige bagage mee:

In de zorgopleidingen zitten 6000 studenten. Stages zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding. Ik probeer in het samenwerkingsverband Rotterdam Zorg te kijken hoe we vanuit het onderwijs een bijdrage kunnen leveren aan voldoende zorgpersoneel en jongeren klaar te stomen daarvoor. Wat helpt, is dat studenten dankzij tijdelijke contracten al werkervaring kunnen opdoen Ă©n meer kunnen verdienen dan vakken vullen bij de Jumbo. Werkstage tijdens opleiding is heel belangrijk. In mijn opleiding fysiotherapie heb ik destijds zelf drie stages gedaan.

Naast mijn baan was ik 9 jaar KNVB-bestuurder, verantwoordelijk voor technische zaken en opleidingen in District West van de KNVB. Ik zag toen regelmatig talenten van SpartaanÂŽ20 die doorstroomden. Daarnaast vond ik het als bestuurder mooi dat ik namens de KNVB, door het uitreiken van een onderscheiding, regelmatig erkenning kon geven aan vrijwilligers die al tientallen jaren actief waren bij een club. Die inzet van vrijwilligers vind ik fantastisch. Bij Spartaan’20 wil ik daar ook oog en oor voor hebben. De vrijwilligers zijn immers ontzettend belangrijk voor de club. Hen waarderen Ă©n ook horen waar zij behoefte aan hebben!

De eerste maanden voorzitterschap zijn achter de rug, hoe gaat het? Hoewel de ledenvergadering pas in september de voordracht voor een nieuw bestuur bekrachtigde, is Cerano al actief vanaf het moment dat hij werd gevraagd, in juni jl. De contouren voor een vernieuwd bestuur werden geschetst en het leidde tot liefst zes nieuwe bestuursleden. Ik vind het prachtig te ervaren hoeveel vrijwilligers binding hebben met de club. Ik zie hoeveel taken er zijn en wat er allemaal komt kijken bij het goed organiseren van wedstrijden, trainingen, de kantine en extra activiteiten. Het is mooi om te zien hoeveel tijd vrijwilligers stoppen in het werk bij SpartaanÂŽ20.

Er gebeurt al veel goeds, maar de communicatie met de leden kan en moet beter. Ik vind het belangrijk dat we als bestuur regelmatig van ons laten horen. Waar zijn we mee bezig? Wat zijn de plannen? Een nieuwsbrief is een vorm om te communiceren en ook de website kan wat actueler. Maar dat kunnen we niet alleen en alle hulp en denkkracht daarbij is welkom. Ik ben ook blij met de diverse groep nieuwe bestuursleden, een combinatie van nieuwe gezichten en mensen die al wat langer ervaring hebben opgedaan.

Een van de zaken die het bestuur volgens Cerano snel gaat oppakken, is het verder brengen van de opbrengsten van de conferentie eerder dit jaar. Een groep van 25 Spartanen kwam op 6 mei bijeen om na te denken over de toekomst van de club. Waar willen we naar toe? Hoe positioneren we ons vlaggenschip het eerste en de hoogste jeugdelftallen? Wat doen we aan breedtesport? Is er ruimte voor uitbreiding van de accommodatie, zodat de wachtlijst kleiner wordt en we nog meer jongeren van Zuid een kans kunnen bieden bij Spartaan’20? Allemaal zaken waarvoor we de koers voor de komende jaren moeten bepalen.

Cerano nipt aan zijn glaasje witte wijn. Hij heeft voldoende ideeën om verder uit te werken. En vooral ook in gesprek te gaan met leden. Ik wil mij laten zien bij wedstrijdzaken, in de kantine, in het ballenhok, naast uiteraard de nodige bestuursvergaderingen en het bijwonen van de wedstrijden. Onze jeugd is ontzettend belangrijk. Ik spreek graag ook ouders hoe ze de club ervaren en wat we als bestuur aan ideeën kunnen oppikken. Heel praktisch vind ik het maken van een jaarplan, waarin het beleid en de acties staan voor de komende maanden en waarin we een overzicht bieden van activiteiten die we organiseren voor de leden.

Oh ja, er is natuurlijk ook nog een privĂ©-leven, toch? Jazeker! Naast mijn werk bij Albeda en de inzet voor Spartaan’20 heb ik met echtgenote Linda een samengesteld gezin van 4 kinderen, waarvan Fabian (22) voetbalde bij TransvaliaZW bij een vriendenteam en Marijn (15) in een autistenteam bij Slikkerveer. In de overblijvende vrije tijd fiets ik en probeer te fitnessen om in goede conditie te blijven, hoewel ik tijdelijk meer zweette bij het verhuizen dan in de sportschool!

Op de vraag waarvoor je Cerano ’s-nachts mag wakker maken, denkt hij even na. Je mag mij altijd verwennen met een Indonesisch maal, wat ik overigens zelf ook graag bereid!

Afsluitend over Spartaan’20:

Ik zie welke rol Spartaan’20 nu al speelt in de samenleving. Het is meer dan een potje voetbal organiseren. En dat zou ik nog willen uitbreiden. Hoe kunnen we zorgen dat we nog meer mensen op de club krijgen die te weinig bewegen, die dan meer conditie kunnen opbouwen? Kunnen we met scholen en instellingen voor kinderen met een beperking van extra betekenis zijn? Er gebeurt al veel op de vereniging, maar ik sta open voor nieuwe ideeĂ«n en mogelijkheden om de meerwaarde voor de samenleving nog te vergroten. Ik draag daar graag een steentje aan bij.