De jubilarissen van kamp Ahoy 2017

Kamp Ahoy is een begrip binnen onze vereniging. En ook daarbuiten: ontelbare oud-leden beleefden ooit die fantastische vakantieweek in de bossen van Oosterhout. In de beginjaren gingen we zelfs nog op de fiets naar Oosterhout, later per bus en met auto’s. In alle 63 kampen die nu achter ons liggen werd het een week voor onze jeugdspelers met vele plezierige herinneringen. En alles volgens een vast concept dat nog steeds staat als een (kamp)huis: natuurlijk veel voetbal, middag- en avondbosspelen en nog een handvol andere activiteiten.

Maar
 zonder deskundige begeleiding was en is er geen kamp Ahoy denkbaar. Vanaf 1955 zijn er dan ook heel wat mannen en vrouwen, allemaal top-vrijwilligers, meegegaan als leiding en in de kookstaf. Ervaren jeugdbegeleiders die al veel deden en doen in onze vereniging en die dan ook nog eens zomaar een van hun vakantieweken opofferen om dit met veel plezier voor de Spartaan-jeugd te doen; nog steeds staan leiders in de rij om die bijdrage te leveren!

Vele begeleiders gaan ook vele jaren achtereen mee. In het verleden waren onder andere Finy Cremer,  Marja Scheek, Anja Cox, Hennie Brouwer, Rob Kraan, Jos Swaan en Archoen Rosinda ’25 plussers’. Dit jaar was er weer een aantal dat een heus jubileum beleefde: voor de 25e keer mee in de begeleiding! Een vrijwilligersprestatie waarvoor de club en de jeugd hen zeer dankbaar is. Tijdens het afgelopen kamp werden ze uitgebreid in het zonnetje gezet en we zetten ze bij deze nog eens graag in schijnwerpers.

Jan Akkerman – Deed al vele taken van jeugdleider tot bestuurslid. Ooit begonnen als teamleider op het kamp, een aantal jaren de voetbalactiviteiten georganiseerd en sinds 2005 hoofdleider van het kamp. Een rol die hij met veel charisma invult: een gemakkelijk prater met veel humor die met de kampstaf prima het overzicht bewaart en veel respect afdwingt. We hopen dat Jan nog vele jaren zijn capaciteiten in dienst wil stellen voor onze jeugd en dat geldt uiteraard ook voor alle anderen die hem helpen met dit jaarlijkse ‘feessie’!

Jos Laurens – De voormalige 1e elftalkeeper begon, bijna vanzelfsprekend met drie voetballende/keepende zoons, als jeugdleider en keeperstrainer en al snel kwam ook kamp Ahoy in beeld. Jos verzorgde onder andere de bosspelen, maar het liefst is hij teamleider. Meestal doen zijn teams het uitstekend op kamp, Jos is kennelijk op zijn manier een ‘winnaar’! Hij geeft de kinderen mee dat ze met een goede teamspirit veel kunnen bereiken Ă©n het meeste plezier kunnen beleven met elkaar. Jos zorgt daarnaast voor prachtige creaties op de bĂŒhne van de bonte avond.

Leon van Pul – Heeft een lange geschiedenis als leider en trainer van teams achter zich.  Op het kamp aanvankelijk jaren teamleider, werd er op enig moment ook dankbaar gebruik gemaakt van zijn electro- en andere technische vaardigheden en is hij nu al weer vele jaren als “algemene zaken” man degene die zodra nodig even de gereedschapskist tevoorschijn haalt en menig technisch reparatieklusje uitvoert. Én een andere zeer belangrijke taak met twee kamp“collega’s“ doet: het verzorgen en bewaken van de hygiĂ«ne tijdens het kamp in gangen, toiletten en waslokalen.

Ricardo Willemse – Als oud 1e elftalspeler, technisch begaafd, betekent hij al jaren veel voor de club. Zijn doel was ooit het spelpeil bij de jongste jeugd fors omhoog te brengen en dat is hem in al die jaren gelukt samen met zijn broer Carlo. Ricardo is enorm gedreven in alles wat hij doet en dat geldt dus ook voor kamp Ahoy! Hij was eerst vele jaren teamleider en daarna en nog steeds een van de creatieve organisatoren van het bosspelprogramma, terwijl ook de verzorging van prijzen en herinneringen voor de kinderen zijn volle aandacht hebben.

En als we dan toch met de schijnwerper bezig zijn, mag deze natuurlijk niet ontbreken:

Philip Scheffer – 60 jaar kamp Ahoy! “Tja, de tijd vliegt als een wervelwind voorbij” zegt hij er zelf over. Zijn eerste kamp was in 1956, als 16 jarige als assistent-leider. In die tijd gingen de C-spelers nog op de fiets richting Brabant. In al die jaren functies als teamleider, organisator bosspelen en voetbal en ook vele jaren hoofdleider. De laatste jaren wat rustiger aan, verzorgt Philip de organisatie van het tafeltennis en de penaltybokaal, fluit regelmatig zijn wedstrijdjes en zit als post bij de bosspelen. De bosspelen die hij in de jaren ’60 al bedacht, zijn een onverwoestbaar concept: geldsmokkel- , overloop-, euromast- en dierenspel, ze worden allemaal nog gespeeld in originele of intussen aangepaste vorm. Philip houdt van kamp Ahoy, zijn motto is “liever een week kamp dan twee weken Spanje. Wat is er mooier om met onze jeugd een hele  week op kamp te gaan en het plezier te zien van hen. En je blijft er jong bij”. Na al die jaren zingt hij het nog steeds op de bonte avond: “Spartaan op kamp, dat is een feessie!”.