Foto Spartaan'20 - SV Charlois

Spartaan’20 de meest gelukkige in Oldegaarde-derby

Twee ploegen die met een gelijk aantal punten en een gelijk doelsaldo drie wedstrijden voor het einde van de competitie samen bovenaan staan en daarnaast ook nog buren zijn: dat belooft een leuk potje voetbal te worden. En dat werd het voor het talrijke publiek dus ook. Zowel Spartaan’20 als sv Charlois gingen beide voor de overwinning waardoor ook voor een neutrale toeschouwer veel te beleven viel. Natuurlijk werden door beide vierdeklassers ook best wel wat fouten gemaakt waardoor de beide supportersgroepen afwisselend doodsangsten doormaakten en vervolgens weer bijna in euforie geraakten.

Het publiek zag, ondanks de ‘grote belangen’ die op het spel stonden, veel strijd tussen twee sportieve teams. Spartaan’20 had wel wat meer technische bagage in huis maar sv Charlois kreeg zeker niet minder kansen. De vele kansen die beide teams wisten te creĂ«ren Ă©n te missen onderstreepten enerzijds waarom Spartaan’20 en sv Charlois bovenaan staan en anderzijds dat er nog wel wat ruimte ter verbetering is.

sv Charlois schoot in de eerste helft uit de startblokken en wist ook al snel een eerste doelpoging te wagen, een schot net naast. Spartaan’20 koos er juist voor om sv Charlois rustig op te vangen en wat bedachtzamer te werk te gaan. Al na 8 minuten moest de Spartaanse rots in de branding Arjen Vaandrager geblesseerd het veld verlaten, hij werd vervangen door Armando Maatsen. Spartaan’20 wist vervolgens een drietal behoorlijke kansen niet te benutten. Zo verscheen de matig gestarte Rachid Bouali vrij voor keeper Houari Djebbouri en wist hij niet beter te doen dan de bal tegen de keeper te schieten. Net daarvoor lobde de regelmatig goed en diep aangespeelde Jordi Hillebrand over de uitgelopen Djebbouri maar ook ruim naast het doel. Vlak voor rust gebeurde er ook van alles. sv Charlois zag de Spartaanse verdediging met vereende krachten nog net de bal voor de doellijn wegwerken, terwijl eveneens in de blessuretijd een Charloise verdediger de bal erg hard net naast zijn eigen doel werkte.

Na rust zagen we eenzelfde spelbeeld. Het was weer sv Charlois dat de eerste minuten het initiatief naar zich toetrok. Een omhaal binnen een minuut was spectaculair maar miste het doel ruim. In de tweede minuut lag de bal wel in het doel maar daarvoor was Marcel van Meenen, de uitstekende keeper van Spartaan’20, compleet onder de voet gelopen. Dat doelpunt kon dan ook geen genade vinden in de ogen van scheidsrechter Jerold Linger, die deze lastige maar ook zeker sportieve wedstrijd prima in goede banen leidde. De Spartaan’20 supporters sloeg de schrik om het hart toen een sv Charlois-aanvaller vlakbij de doelpaal een uitstekende kans kreeg. Spartaan’20 mocht zich dan ook gelukkig prijzen dat die aanvaller in vliegende vaart alle moeite had om een botsing met de paal te voorkomen en daardoor de bal naast het doel werkte. Dat een doelpunt niet kon uitblijven, werd wel steeds meer duidelijk. Er werd veel gevraagd van de conditie van de acteurs. We kunnen gerust stellen dat Spartaan’20 de beste invallers had. De druk op de Charloise verdediging werd groter omdat enerzijds de accuratesse van die verdediging minder werd en anderzijds omdat de snelle Spartaan’20-invallers steeds meer panieksituaties creĂ«erden. In de 77ste minuut was het Niels Cremer die na een hoekschop met zijn lange lijf dicht bij de openingstreffer was en in dezelfde minuut wederom uit een scrimmage de bal wel achter de keeper in het net drukte. Een tik die sv Charlois even moest verwerken en daar maakte Spartaan’20 vijf minuten later al gebruik van. Invaller Rusendel Bernadina ontsnapte weer aan de aandacht van de Charloise verdediging en stelde Patrick Mbole in staat de 2-0 op het scorebord te zetten. Het verweer van sv Charlois leek aanvankelijk gebroken. Slechts een paar wilde trappen die de ballen in het Zuiderpark deden belanden, volgden. Maar vervolgens liet Spartaan’20 zich nog eens compleet terug drukken. De organisatie waarin vrijwel de hele wedstrijd juist de kracht van Spartaan’20 lag, was even compleet verdwenen. Met 11 Spartanen in het eigen strafschopgebied moest het wel fout gaan. Scheidsrechter Linger constateerde diep in blessuretijd een duwfout en kende een strafschop toe. Deze werd door Dario Lara Olaya onberispelijk ingeschoten: 2-1. Verder liet Spartaan’20 het niet komen en hield daarmee dan ook de drie punten in eigen huis. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft het de kampioenskansen echt in eigen hand en zal sv Charlois moeten plaatsnemen in de wachtkamer en zich mogelijk moeten gaan voorbereiden op een nacompetitie, waarin ze overigens een geduchte tegenstander zal worden voor menige concurrent.