NieuwsNieuws 2019/2020

De “medische staf” aan het woord

Stelden we vorig seizoen heel veel trainers aan u voor, bij de start van dit seizoen leek het ons een goed idee om onze medisch deskundigen eens aan u voor te stellen én wat zij kunnen betekenen voor alle voetballers  in onze vereniging.

Stephan Muller (39 jaar) en Maikel Ridderinkhof (30 jaar) zijn beiden gediplomeerd fysiotherapeut. Stephan is eigenaar van Fysiotherapie Lombardijen (gevestigd aan de Dumasstraat) en Maikel werkt er eveneens. Zij vormen zakelijk buiten Spartaan’20 een team, maar zijn ook als zodanig aan onze vereniging verbonden sinds het seizoen  2017/2018.

Beide mannen hebben ook een voetbalhistorie. Maikel voetbalde van zijn 6e tot zijn 16e jaar in de jeugd van Spartaan’20, Stephan speelde in zijn jeugdjaren bij het Zeeuwse RCS en in de senioren op het hoogste niveau  bij Zwart-Wit’28, Unitas, OVV en ten slotte bij DRL.

Ook hun opleidingen hebben vergelijkbare lijnen, waarbij ze elkaar onderweg tegenkwamen.

Stephan deed de Sportacademie in Den Haag en was daarna twaalf jaar leraar Lichamelijke Opvoeding in het voortgezet onderwijs. Tijdens die periode deed hij een opleiding Fysiotherapie en sinds acht jaar is hij zelfstandig gevestigd fysiotherapeut met een eigen praktijk. Mede door steeds terugkerende knieblessures moest hij noodgedwongen met voetballen stoppen en besloot toen als ‘ervaringsdeskundige’ iets te gaan betekenen in het herstel van geblesseerde spelers bij DRL.

Maikel deed de opleiding Sport & bewegen aan het Albeda-college en werd gediplomeerd tennisleraar. Na een aantal jaar wilde hij ‘iets anders’. Hij was intussen dankzij een diploma sportmassage verzorger geworden bij DRL en ontmoette daar Stephan. Stephan stimuleerde hem ook de opleiding fysiotherapie te doen en sinds enkele maanden is Maikel volledig gediplomeerd therapeut.

Heren, wat is de werkverdeling in de club gedurende de week?

Maikel: Wij doen het werk als een team, waarbij ik op dinsdagavond de verzorging van de selectie voor mijn rekening neem en Stephan dat op donderdag doet. Verder doe ik dit seizoen de verzorging op de zondag bij de wedstrijden van het 1e.

Stephan: Op beide avonden zijn we overigens beschikbaar voor de héle vereniging. Prioriteit is de selectie, maar van zeven tot half acht hebben we spreekuur voor elke voetballer die zich meldt via zijn trainer. Alle trainers zitten in de app-groep. We kunnen zo ook zeker iets in de verzorging en vooral ook advisering betekenen voor iedereen. Daarnaast richt ik me op donderdagavond specifiek op revalidatie en hersteltraining van spelers die terugkomen van blessures.

De rol van een verzorger in de begeleidingsstaf vraagt om een zekere vertrouwelijkheid?

Maikel: Zeker! Spelers op de massagetafel rekenen uiteraard op je deskundigheid en geven je hun vertrouwen richting herstel. En tegelijk ben je vaak klankbord en soms ook hun uitlaatklep als ze, al of niet door een blessure, minder lekker in hun vel zitten. Als verzorger praat ik met spelers natuurlijk vooral vanuit mijn vakgebied, met voetbaltechnische dingen bemoei ik me niet. Het is mijn taak om goed te adviseren richting herstel en hierover alleen datgene te delen met de trainers dat van belang is. Kan een speler het veld in ja of nee, daar moet ik zo eerlijk mogelijk over zijn!

Stephan: Het is belangrijk voor ons om te zorgen dat we een ‘klik’ met de spelers hebben; dat is voor hen nodig om vertrouwen in onze behandelingen te hebben. Ik voel me eindverantwoordelijk richting trainer in het advies over wel of niet spelen en ga daar zo zuiver mogelijk mee om. Twee feiten: de trainer wil zijn sterkste team opstellen en elke speler wil altijd spelen. Als daarin moet worden afgeremd, zal ik dat gemotiveerd doen en is dat uiteindelijk in ieders belang!

Wat zijn jullie tips voor spelers?

Maikel: Het belangrijkste is: altijd luisteren naar je lichaam en pas daarna je hart. Spelers gaan soms te lang door, met als mogelijk gevolg een langduriger blessure en langer aan de kant.

Stephan: Mijn oproep aan spelers (en ouders), van welk team dan ook: trek aan de bel en kom als je iets mankeert dat op een blessure lijkt. Advies is gratis en we kunnen altijd kijken of en zo ja welke behandeling verstandig is.

Wat is jullie verdere ambitie bij en met Spartaan’20?

Stephan: Op mijn 15e scheurde ik mijn kruisbanden en in de jaren daarna had ik ook steeds behoorlijke blessures. Mijn ervaring in mijn voetbaljaren was, dat voor wat betreft hersteltraining spelers snel in een gat vallen. Met mijn expertise als sportfysiotherapeut ben ik destijds in dit gat gedoken om spelers beter te begeleiden in het traject van herstel. Vakkundige begeleiding is noodzaak bij blessures. Dit om het herstel te bespoedigen en terugval te voorkomen. Het doel is om in het verlengde van onze voorgangers de medische begeleiding nog meer te professionaliseren, iets dat past bij een prachtige ambitieuze club als Spartaan‘20. Voor geblesseerde spelers een specifiek revalidatie-traject met fysiotherapeutische behandelingen bieden en specifieke revalidatie-training op het veld, met korte lijnen tussen speler, trainer en fysiotherapeut. Bij Spartaan’20 zijn we goed bezig hiermee en hoop ik langere tijd mijn steentje te mogen bijdragen aan een behoorlijk verzorgingsniveau in de vereniging.

Maikel: Ik ben een zeer loyaal mens en hoop vele jaren bij te dragen aan de ontwikkeling die Stephan schetst.

En leven jullie ook nog mee tijdens een wedstrijd
?

Natuurlijk, ook wij juichen als onze mannen scoren en hopen op een mooi resultaat aan het einde van het seizoen. Wat dat betreft zijn we 100% Spartaan!

 

Advies of hulp nodig: meld je via het Whatsapp nr +31104190840 of info@fysiotherapielombardijen.nl

Tevens is er spreekuur voor alle leden op dinsdag en donderdag van 19.00 tot 19.30 uur.

https://fysiotherapielombardijen.nl/