FamilieberichtenNieuwsNieuws 2022/2023Overlijdensberichten

18 juni 1940                                                                                                                     27 februari 2023

Vandaag, 27 februari 2023, is overleden Philippus Johannes Maria Scheffer, oer-Spartaan die op dit moment de meeste lidmaatschapsjaren (68) achter zijn naam had staan.

Philip Scheffer, of kortweg ‘Flip’ zoals hij generaties lang door vele Spartanen is genoemd, heeft een ongekende bijdrage geleverd aan het vrijwilligerswerk in onze vereniging. Ruim 60 jaar lang was hij actief op velerlei gebied, in zeer vele functies en rollen.

Vanaf 1957, hij was toen 17 jaar, heeft Philip bijgedragen aan de ontwikkeling van onze vereniging en meer in het bijzonder van de jeugdafdeling. Onder zijn leiding als jeugdleider en gediplomeerd jeugdtrainer zijn hele generaties jongeren in de vereniging opgeleid, gecoacht en opgegroeid. Hij had vele selectiegroepen onder zijn hoede, ook in een tijd waarin nog nauwelijks sprake was van vergoedingen aan trainers. Vele talenten kwamen mede dankzij zijn coaching ver in het voetbal, Philip speelde met een aantal van hen zelfs zélf nog in het 1e elftal. Generaties spelers kregen ooit jeugdtraining van Philip en zelfs op dit moment staat er nog een speler in het 1e die zijn eerste trainingen van Philip kreeg. En ook voor minder getalenteerde groepen stond Philip overigens ook altijd klaar.

Daarnaast heeft Philip in de vereniging nog tal van andere kader- en commissiefuncties vervuld. Een van de meest bijzondere was toch wel zijn leider- en hoofdleiderschap op ons fenomenale Kamp Ahoy: liefst 60 jaar was hij er als leider en later hoofdleider bij.

Maatschappelijk betrokken toonde hij zich ook: tien jaar lang verzorgde hij samen met anderen de training van de schoolsportteams in Katendrecht in moeilijker tijden.

Tot enkele seizoenen geleden was Philip op zaterdag nog begeleider van een jeugdteam. Toen de jaren echt gingen tellen, moest hij daar met tegenzin een punt achter zetten. Hij werd vervolgens een trouw en kritisch volger van de jeugdwedstrijden, hij was er elke zaterdag. En hij besteedde nog meer tijd aan zijn andere hobby, het kaartspel bridge. Tot begin dit jaar was hij elke maandagmiddag in de kantine fanatiek aanwezig aan de bridgetafel. Enkele weken geleden werd hij getroffen door acute gezondheidsproblemen, vandaag eindigde zijn korte ziekbed.

Voor al zijn inspanningen werd Philip in de loop der jaren vele malen onderscheiden:

Lid van Verdienste, KNVB zilveren speld, Karel de Stoute-speld Charlois, Paul Nijgh-penning Rotterdam en in 2017 de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. En mede dankzij Philip en Kamp Ahoy won Spartaan’20 in 2004 de Rotterdamse Vrijwilligersprijs.

Philip Scheffer heeft zich zijn hele volwassen leven verdienstelijk gemaakt voor onze vereniging. Mede door zijn inspanningen in die 60 jaar zijn we de club die we zijn op Rotterdam-Zuid. Leden, ouders, oud-leden, alle nu en ooit betrokken Spartanen zijn hem grote dank verschuldigd voor het begeleiden en opleiden van de jeugd en al het andere verzette werk.

Moge deze Spartaan’20-icoon rusten in vrede.

Berichtgeving over de uitvaartplechtigheid volgt nog.