FamilieberichtenNieuwsNieuws 2019/2020Overlijdensberichten

Op 28 januari is op 92-jarige leeftijd overleden Nol van de Haterd. Zijn gezondheid ging de afgelopen paar jaar sterk achteruit, dinsdagmorgen vroeg is hij ingeslapen in het verpleeghuis waar hij liefdevol werd verzorgd.

Nol is een ‘oer-Spartaan’ die het verdient om nog eens uitgebreid bij stil te staan!

Hij was in 1951 de eerste Spartaan-voetballer die de overstap maakte naar het betaalde voetbal.

Op 1 juni 1938 werd hij als kereltje van 11 jaar lid, zoals zo velen toen via het katholieke schoolvoetbal. In 1946 kwam Nol als 19-jarige in het 1e elftal, waarvoor hij in twee periodes totaal negen seizoenen uitkwam. De eerste periode in het hoogste team duurde vijf seizoenen, van 1946 tot 1951. Memorabel voor hem in die jaren in Spartaan’20-1: de beslissingswedstrijd in 1949 voor promotie naar de 2e klasse (toen het tweede niveau in het land) tegen DHZ. In de Kuip voor 20.000 toeschouwers. Nol was een van de gevreesde Spartaan-aanvallers, maar….hij was voor die wedstrijd toevallig geschorst en miste dus dat spektakel. Spartaan miste hem ook want de wedstrijd ging verloren!

Intussen was, toen nog ‘wild’ buiten de wil van de KNVB, het betaalde voetbal ontstaan en in 1951 maakte Nol met zijn talent ook de overstap. Een jaar eerder wilde hij ook al, maar trok toen zijn overschrijving naar Xerxes nog in. In 1951 ging Nol spelen voor profclub Roosendaal en later ook nog voor het Dordtse Emma en het Bredase Baronie. Zijn laatste profclub was het Schiedamse SVV.

In 1958 keerde Nol met veel ervaring terug aan de Oldegaarde en maakte nog vier seizoenen deel uit van de selectie. In het seizoen 1960/1961 beleefde hij in de selectie toen de kampioenschappen van het 2e Ă©n het 1e, dat toen naar het destijds hoogste amateurniveau, de eerste klasse, promoveerde.

De liefde voor het voetbal was groot: Nol bouwde daarna vele jaren af in een van de veteranenteams, onder andere in het 9e elftal.

Deze foto is uit 1980 zijn, Nol was toen 53 jaar.

 

 

 

 

 

 

 Daarna was Nol vele jaren leider van het derde elftal en behaalde als coach enkele kampioenschappen.

Toen hij met pensioen ging, wilde hij nog steeds wat betekenen op het veld: in 2000 ging hij op woensdagmiddag assisteren bij de trainingen van de F-jes en E-tjes. In 2007 vierde hij op het trainingsveld zijn 80e verjaardag!

Wij gedenken in Nol van de Haterd een van de grootste Spartaanse voetballers in onze 100-jarige geschiedenis. Nol, bedankt wat je ons bracht en rust in vrede.

De crematieplechtigheid vindt plaats maandag 3 februari om 15.30 uur, in het crematorium aan de Maeterlinckweg.