Het Vergeten Jubileum

In 2006 haalde Spartaan’20 een jubileum dat ongemerkt voorbij sloop. Pas later kwam bij een enkeling het besef boven, dat daarmee een belangrijke hoeveelheid werk van de toenmalige leden ondergewaardeerd werd. Om dat niet nog eens te laten gebeuren schreef Andre Tolenaar onderstaand bericht. Bedankt Andre.

60 jaar aan de Oldegaarde:  1956-2016 clubblad_contact sep56_opening

Binnenkort vieren we als vereniging een jubileum. Niet een waarbij je denkt aan een feestavond, een jubileumtent en gezellige dansmuziek, maar toch iets om even bij stil te staan. Ons sportcomplex aan de Oldegaarde werd namelijk 60 jaar geleden, op 2 september 1956, ingezegend door de net benoemde Bisschop van Rotterdam, Monseigneur Jansen, en daarmee officieel in gebruik genomen. Hierbij nog maar eens een terugblik in de geschiedenis van onze club.
In 1931 speelt Spartaan nog op velden aan het Afrikaanderplein. Spartaan heeft problemen omdat het aantal elftallen te groot is voor de beperkte hoeveelheid speeltijd. De jeugd speelt inmiddels zelfs op van Hillesluis gehuurde velden aan de Smeetlandsedijk. Verlichting van de problemen is echter dichtbij als de RKSV Velox zichzelf opheft en opgaat in Spartaan. Dat we daardoor een seniorelftal en 2 jeugdelftallen erbij krijgen is leuk, maar belangrijker is het feit dat we gebruik mogen gaan maken van de velden van Velox aan de Kromme Zandweg. Ook de jeugd kan daar weer terecht en later bekende Spartaanfamilies als Bouman, Schoone, Boom en Antonissen komen van Velox naar Spartaan. Op het complex met sportvelden tussen Kromme Zandweg en Carnissesingel spelen ook andere oud-Afrikaanderwijkers als De Musschen, COAL en Transvalia en de Charloisse verenigingen CVV en DCL. Vanaf 1933 krijgt Spartaan een geheel eigen complex op deze locatie.
Rond 1950 is er vanuit de gemeente reeds de ontwikkeling van een Groengordel voorbereid aan de rand van het geplande Zuiderpark, langs de nieuwe wijken Pendrecht en Zuidwijk.
Binnen deze Groengordel zullen veel sportvelden worden aangelegd voor alle verenigingen die voorheen aan de Kromme Zandweg speelden. Spartaan’20 heeft een voorzitter, Bas van Dongen, die werkzaam is bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en door goed voorbereid bij de gemeente aan te kloppen, wordt het eveneens door De Musschen begeerde “complex S5” binnengehaald. De toewijzing wordt officieel in 1953 en vanaf dat moment kan Spartaan’20 gaan werken aan het nieuwe complex. Enige verandering wordt op advies van Spartaan aangebracht in de originele bouwplannen: De hoofdingang aan de Oldegaarde is eigenlijk wat meer naar de kanovijver gepland (u herinnert zich misschien wel het hek dat daar in de hoek zat) en er is in de originele plannen een sintelbaan gepland rond het eerste veld! Er moet veel door zelfwerkzaamheid gebeuren en er worden allerlei acties georganiseerd, terwijl elke senior 25 gulden extra doneert. Een van de bekendste acties is “Actie PaDoLi”. PaDoLi staat voor de heren Panen, van Dongen en van Lier die betonnen paaltjes gieten voor de afrastering van het toekomstige eerste veld en in deze paaltjes worden de namen gegoten van sponsors. Voor 2,50 gulden kan je een paaltje laten gieten. Er worden er in totaal 200 gegoten, waaronder 11 voor de familie Nelemans!
De gemeente geeft een lening van 20.000 gulden, maar door de inbreng van de eigen leden heeft Spartaan dat geld niet nodig. De leden verrichten onder leiding van bouwmeester Wout van Gorp veel werk en zo komt er een kantine met terras en bestuurskamer, 10 kleedlokalen, staantribunes, een prachtige oprijlaan en paden, afrasteringen, een toegangspoort en een monument voor “hen die vielen”. Voor het zijraam van de kantine wordt door de heren Otte, Kriek en Van der Gun van betonijzer een hekwerk gemaakt, dat nu nog te vinden is voor het raam van de administratie aan de kant van het hoofdveld. Zo zijn de bieten- en aardappel- velden van Boer Vaandrager uiteindelijk omgetoverd tot een schitterend sportcomplex.
Op 2 september 1956 vond dus de officiële opening plaats, vooraf gegaan door een H. Mis in Spes Bona en ontbijt voor 275 leden bij De Spil. Een 60-jarig jubileum. Van harte allemaal!inzegening 1956