Het G.O.K.-hek

Af en toe besluipt mij het gevoel, dat ik weer eens een stukje Spartaangeschiedenis aan het papier of de computer moet toevertrouwen. Allereerst omdat ik denk dat er nog voldoende geĂŻnteresseerden voor historie zijn in ons leden- en donateurenbestand en tevens omdat ik het gewoon zelf leuk vind om dit soort stukjes te schrijven of het Spartaanarchief in te duiken. Ter lering en vermaak, zeg maar.

Zo kwam ik onlangs enkele malen met anderen te spreken over het GOK-hek. Dit is geen officiële benaming, maar een die al jaren door mij gebruikt wordt om niet te vergeten wie de mannen zijn die het gemaakt hebben. Dat waren namelijk de heren van der Gun (Bertus), Otte (Piet) en Kriek (Joop). Zij maakten dit hek op maat in 1956 om een van de zijramen van onze toen splinternieuwe kantine te beschermen tegen de keiharde ballen. Veiligheidsglas was toen nog zeldzaam.

Spartaan voetbalt aan de Oldegaarde sinds 1956 en bij allerlei nieuwbouwplannen, o.a. in 1970, 1980 en 1990, is van alles gesneuveld: onze prachtige oprijlaan tussen de bomen, het daaraan gelegen en door Broeder Armand ontworpen Monument voor de Doden, onze robuuste toegangspoort met twee kassahokjes, onze zelfgebouwde overdekte tribune en zelfs onze eerste kantine en kleedkamers met de daarachter gelegen stinkende urinoirs.

Gelukkig is er allerlei moois voor in de plaats gekomen en tegenwoordig is het oude hek nog te vinden aan de zijde van ons 1e veld aan de voorzijde van onze voorlaatste nieuwbouw; namelijk voor het raam van ons keukentje annex kantoor van spreekstalmeester bij het 1e elftal, Hans Swaan.

Mooi dat dit hek na 60 jaar nog een goede functie heeft na al die veranderingen op ons complex. Weet u dat ook weer.
Andre Tolenaar.