NieuwsNieuws 2018/2019

 

Woensdag 19 juni was de presentatie aan de media: Spartaan’20 de eerste Groene Club van Nederland. Diverse media zullen hier de komende dagen aandacht aan besteden. Hieronder het persbericht van energiepartner Essent, waarin onze voorzitter Leandro Lopes uitvoerig aan het woord komt, en het nieuwsbericht zoals dit vandaag is geplaatst door de KNVB op haar website.

 

Spartaan ’20 is de eerste Groene Club van Nederland

Rotterdamse amateurvereniging bespaart jaarlijks 8.600 euro door te verduurzamen

Vanaf vandaag mag RKSV Spartaan ‘20 zichzelf officieel de eerste Groene Club van Nederland noemen. De Rotterdamse amateurvoetbalvereniging, met circa 950 leden en bekende oud-spelers als Denzel Dumfries en Anwar El Ghazi, bereikt als eerste de laatste stap van het gelijknamige verduurzamingstraject van KNVB en energiepartner Essent. Met de installatie van LED-veldverlichting, waterbesparende maatregelen en zonnepanelen bespaart Spartaan jaarlijks ruim 8.600 euro en 46 ton CO2.

Iets achterlaten voor de club
Leandro Lopes, voorzitter van de club, is trots op het bereikte resultaat: “Voorzitter ben je vrijwillig, maar is niet vrijblijvend. Ik wil iets achterlaten voor de club, voor de toekomst. Daarom hebben we besloten om mee te doen aan De Groene Club. Dat levert ons jaarlijks een flinke besparing op de clubkas. Bovendien hebben we een voorbeeldfunctie in de regio: door zelf te verduurzamen hopen we ook onze leden en andere clubs te inspireren om hiermee aan de slag te gaan.”

5 stappen
In het traject is de club begeleid door De Groene Club. Lopes: “Samen met een onafhankelijk adviseur hebben we afgelopen jaar vijf stappen doorlopen. Eerst is er een energiescan uitgevoerd op onze accommodatie. Daar is een energierapport uitgekomen op basis waarvan een plan van aanpak is opgesteld. Vervolgens hebben we de beste maatregelen voor onze club geselecteerd. Ook heeft de adviseur ons geholpen met de aanvraag van subsidies. Vandaag bereiken we de laatste stap met de installatie van de LED-veldverlichting. In juli komen daar binnenverlichting en waterbesparende maatregelen bij en volgend jaar zonnepanelen.”

Landelijke uitrol
Sinds de officiĂ«le lancering van De Groene Club in september zijn zo’n 200 amateurverenigingen met het verduurzamingsprogramma gestart. De komende drie jaar willen KNVB en Essent het energieverbruik van minimaal de helft van alle amateurverenigingen helpen halveren. Marc Nipius, MVO manager bij KNVB: “De Groene Club is gestart in drie provincies, Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel. We hebben de ambitie om het programma landelijk uit te rollen. Met subsidie van begeleidingstrajecten kunnen overheden de drempel voor clubs verlagen om het potentieel voor een gezonde clubkas en planeet maximaal te benutten.”

Marjolein van Erken Calandt, programmamanager verduurzaming bij Essent: “Door te verduurzamen, kunnen clubs samen jaarlijks zo’n 17,5 miljoen euro aan energiekosten besparen en 80 miljoen kilo minder CO2 uitstoten. Dit staat gelijk aan de uitstoot van meer dan 18.000 huishoudens. Een club kan gemiddeld 7.000 euro per jaar besparen. Met De Groene Club maken we, samen met onze servicebedrijven, energiebesparende en duurzame maatregelen zoals ledverlichting, zonnepanelen, zonneboilers en isolatie toegankelijk en betaalbaar. Door het bieden van Ă©Ă©n aanspreekpunt, ontzorgen we de verenigingen, zodat zij zich kunnen richten op hun passie voor de sport.”

Sportverenigingen kunnen voor meer informatie terecht op www.degroeneclub.nl.

https://www.knvb.nl/nieuws/organisatie/maatschappelijke-projecten/56233/spartaan20-eerste-groene-club-van-nederland