NieuwsNieuws 2018/2019

In november 2018 heeft het bestuur met goedkeuring van de ledenvergadering besloten tot investeringen in duurzaamheid, in het kader van ‘de Groene Club’, een project van de KNVB en energiepartner Essent. Deze week is de realisatie van de duurzame maatregelen gestart met de installatie van de LED-verlichting rond de velden. En over enkele weken volgen de installatie van LED-verlichting en sensors en van waterbesparende knoppen in de kleedkamers. De installatie van zonnepanelen volgt later nog, als laatste onderdeel. Spartaan’20 mag zich hiermee de eerste officiĂ«le Groene Club van Nederland noemen! We dragen ons steentje bij aan maatregelen die goed zijn voor het milieu Ă©n die ervoor zorgen dat ze -bezien over een reeks van jaren- goed zijn voor de clubkas: lagere energielasten en minder waterverbruik.

Vandaag was de presentatie voor de media en was onze voorzitter Leandro Lopes de hele dag in de weer met interviews en opnames. Hieronder het officiële media-bericht van de KNVB.

 

De eerste Groene Club van Nederland. Bestuurslid Hans Spierings straalt van geluk. Sinds vandaag mag zijn club, Spartaan’20 uit Rotterdam, zich zo noemen. “En daar zijn we heel erg trots op. Dat we dit resultaat met hulp van de Groene Club (KNVB & Essent) hebben bereikt, op deze korte termijn, dat is geweldig.”

Nog geen jaar geleden begon de bijna honderdjarige vereniging aan het traject van De Groene Club. De reden om aan de slag te gaan met het verduurzamingstraject was tweeledig. “Enerzijds omdat we maatschappelijk betrokken willen zijn en we op deze manier kunnen bijdragen aan een vermindering van de energie- en CO2-uitstoot. Anderzijds omdat het op termijn ons in de toekomst ook gewoon geld gaat besparen.”

Energiescan

Enthousiast geworden door de openingsbijeenkomst in november op de KNVB Campus, waar ook 36 andere clubs vertegenwoordigd waren, volgden eind 2018 de eerste concrete stappen in het verduurzamingsprogramma, waarmee sinds de officiĂ«le lancering van De Groene Club zo’n 200 amateurverenigingen zijn gestart. Zo werd tijdens een energiescan de hele club doorgelopen.

Begin 2019 kwam energieadviseur Tim Hofman bij de club langs om de resultaten daarvan in het energierapport door te spreken. “Het enthousiasme nam daardoor alleen maar toe”, weet Spierings, die als bestuurslid naar voren werd geschoven om het traject vanuit de club te begeleiden. “En niet alleen onder de bestuursleden, maar ook de leden die we de plannen op een informatieavond hebben gepresenteerd waren unaniem enthousiast.”

Plan van aanpak

Het leidde tot een plan van aanpak, waarin de beste maatregelen voor de club werden geselecteerd en de subsidies werden aangevraagd. Begin deze week werd er begonnen met de installatie van de LED-veldverlichting, deze zomer gevolgd door de LED-verlichting binnen en de waterbesparende maatregelen. Volgend jaar volgen dan de zonnepanelen op het platte dak van de kleedkamers.

Over de begeleiding van De Groene Club in het traject is de Rotterdamse voetbalvereniging erg te spreken. “Dit hadden we niet zelf zo kunnen doen. Daarvoor ontbreekt het ons simpelweg aan parate kennis. Ik denk dat dat voor heel veel verenigingen precies zo geldt. En het mooie is dat de hobbels die je vooraf ziet, voor een groot gedeelte worden weggenomen.”

Geld besparen

Dat hij het verduurzamingstraject van De Groene Club en energiepartner Essent van harte aanbeveelt aan andere voetbalverenigingen, mag duidelijk zijn. “Het is een flinke investering”, bekent Spierings. “Dus het is belangrijk dat het bestuur en de leden er ook echt achter staan. Maar uiteindelijk is het dat meer dan waard. Niet alleen omdat je iets bijdraagt aan de wereld om je heen, maar ook omdat je op termijn gewoon echt geld bespaart. En wie wil dat nou niet?”

Vandaag, woensdag 19 juni, werd de laatste hand gelegd aan de aanleg van de LED-veldverlichting op drie velden. Om die reden kwam een afvaardiging van Essent en de KNVB naar de Spartaan’20 om de club op dit feestelijke moment even in het zonnetje te zetten.

https://www.knvb.nl/nieuws/organisatie/maatschappelijke-projecten/56233/spartaan20-eerste-groene-club-van-nederland