NieuwsNieuws 2018/2019

In de ledenvergadering van november 2018 is tijdens de behandeling van de begroting gesproken over investeringen in duurzaamheid. Ook onze vereniging kan zijn steentje bijdragen aan maatregelen die goed zijn voor het milieu Ă©n die ervoor zorgen dat ze -bezien over een reeks van jaren- goed zijn voor de clubkas: lagere energielasten en minder waterverbruik.

In januari is aangesloten bij het initiatief De Groene Club, een project van de KNVB om sportverenigingen te helpen hun accommodatie te verduurzamen. Vele honderden verenigingen in het land gingen ons al voor, onze plannen zijn intussen ook uitgewerkt en zijn als volgt.

Een uitgevoerde energiescan van onze accommodatie leverde op dat een drietal maatregelen interessant is om nu in te investeren: aanbrengen van LED-verlichting op de velden 1 en 3 (veld 2 heeft het al), LED-verlichting met bewegingssensoren in met name de kleedkamers en ook enkele andere ruimten en het vervangen van douchekranen in -knoppen. De totale investering hiervoor bedraagt bijna 70.000 euro. Dat is natuurlijk een fors bedrag, maar gelukkig wordt er ook een behoorlijke subsidie verstrekt door het Rijk en de gemeente Rotterdam. Hierdoor is de investering voor de clubkas interessant genoeg: jaarlijks zullen we enkele duizenden euro’s kunnen besparen aan energie- en wateruitgaven, waardoor onze investering naar verwachting in ongeveer zes jaar is terugverdiend (en we daarna langdurig goedkoper uit zijn!).

De werkzaamheden voor deze verbeteringen zullen binnen een half jaar zijn uitgevoerd. En intussen wordt al het gesprek gevoerd over een mogelijke fase-2 in het project: het installeren van zonnepanelen. Wordt vervolgd dus, Spartaan’20 gaat voor resultaat Ă©n voor groen!

Bestuurslid Hans Spierings is trekker van het project bij ons, lees er meer over in het interview dat deze week werd geplaatst op de website van de KNVB.

https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/54345/spartaan20-voorzitter-verduurzaming-daar-krijg-ik-nou-energie-van