De “BASIS ELF VAN SPARTAAN’20” positie ⑫; deel ①

We hebben de serie afspraken die aan veldposities zijn gekoppeld intussen allemaal behandeld. Er is nog 1 belangrijke positie te verklaren.
Positie 12: het publiek.

Alle voorgaande artikelen begonnen hetzelfde en daarin stond deze zin:  En bezoekende ouders geven natuurlijk het goede voorbeeld.

Aan positie 12, het publiek, is geen specifieke regel gekoppeld, maar het is de belangrijkste hulp bij de ontwikkeling van de kinderen. Alle ouders (inclusief opa’s, oma’s, ooms en tantes) moeten het goede voorbeeld geven, volgens het motto “Jong geleerd is oud gedaan”. Dat is een oudhollandse wijsheid die je ook om kunt draaien. “Vroeger verkeerd geleerd wordt later verkeerd gedaan ” en dat willen we graag vermijden.

Bij de E en F leeftijd (tegenwoordig Onder 11 en Onder 9) gelden afwijkende spelregels. Vandaar dat het officieel ook “oefenspelen” zijn. Helaas weten/begrijpen vele bezoekers dat niet, maar leveren desondanks commentaar op de scheidsrechters (officieel: spelleiders) die de afwijkende regels keurig toepassen.

Die afwijkende regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Spelende kinderen in die leeftijd hebben nog niet hun hele lichaam onder controle en werken nog veel met hun armen. Handspel wordt daarom niet altijd bestraft. Strafschoppen worden slechts bij uitzondering gegeven, omdat de kinderen nog moeten leren voetballen zonder hun handen te gebruiken.

De bedoeling is dat de leiders de kinderen helpen om zonder handgebruik te leren voetballen. De goede leiders waarschuwen direct hun team “alleen met je voeten!”, als er eentje zich vergist. Helaas zijn er ook leiders die het handgebruik stimuleren. Zij leren hun team “hands wordt toch niet bestraft, dus sla gewoon die bal weg, als het gevaarlijk wordt”.

En dan mogen Spartaanouders positie 9 (spreken elkaar aan op verkeerd gedrag) toepassen. Niet door het luidkeels  uit te schreeuwen (langs de lijn wordt al genoeg geroepen). Maar er zijn volwassen conversaties mogelijk, eventueel onder begeleiding van Spartaan functionarissen, om tot het gewenste resultaat te komen.

NB: doe dit aanspreken alleen als Spartanen onder elkaar. De tegenstander aanspreken werkt doorgaans alleen maar averechts. In extreme gevallen (en die komen helaas ook voor) kan Spartaan’20 wel contact opnemen met het (jeugd)bestuur van de betrokken club.

Wil u het hele veld nog eens zien? Gebruik dan de link voor Normen en Waarden (https://www.spartaan20.nl/de-club/normen-en-waarden/)

Wij willen de kinderen aan het voetballen krijgen! U toch ook?