De “BASIS ELF VAN SPARTAAN’20” positie ⑫; deel ②

We hebben de serie afspraken die aan veldposities zijn gekoppeld intussen allemaal behandeld. Er is nog 1 belangrijke positie te verklaren.
Positie 12: het publiek.

Alle voorgaande artikelen begonnen hetzelfde en daarin stond deze zin:  En bezoekende ouders geven natuurlijk het goede voorbeeld.

Aan positie 12, het publiek, is geen specifieke regel gekoppeld, maar het is de belangrijkste hulp bij de ontwikkeling van de kinderen. Alle ouders (inclusief opa’s, oma’s, ooms en tantes) moeten het goede voorbeeld geven, volgens het motto “Jong geleerd is oud gedaan”. Dat is een oudhollandse wijsheid die je ook om kunt draaien. “Vroeger verkeerd geleerd wordt later verkeerd gedaan ” en dat willen we graag vermijden.

Bij de D en C leeftijd (tegenwoordig Onder 13 respectievelijk Onder 15) worden de wisselspelers nog volgens andere procedures ingebracht, maar verder  wordt volgens de echte voetbalspelregels gespeeld. En daar zit het probleem. Velen uit het publiek denken, dat zij zelf die regels wel machtig zijn, maar de scheidsrechter per definitie niet.

En dan komen ze klagen bij het wedstrijdsecretariaat. “Onze speler kwam van eigen helft en dan kun je geen buitenspel staan, waarom fluit die man dan?” Als je het dan navraagt bij de andere partij krijg je gegarandeerd het verhaal te horen. “Van eigen helft? Hij liep al bijna bij het strafschopgebied!”

In dat geval spreken we van een verschil in waarneming. Een waarneming die nogal eens gekleurd wordt door de partijdige voorkeur van de waarnemer. Zo zal een supporter van FC Thuisclub duidelijk zien, dat er moet worden afgefloten voor buitenspel. Een aanhanger van FC Uitclub ziet in die situatie dat er moet worden doorgespeeld.

Laten we eerlijk wezen, tijdens Studio Sport merkt u – tijdens de herhalingen en met een ander camerastandpunt – regelmatig dat uw waarneming onjuist was. En dat gebeurt bij jeugdwedstrijden ook, hoor! Denk daar maar eens aan, als de arbitrage niet uw gekleurde gevoelens volgt, maar hun eigen neutrale waarneming.

= = = = =

Wil u het hele veld nog eens zien? Gebruik dan de link voor Normen en Waarden (https://www.spartaan20.nl/de-club/normen-en-waarden/)