De “BASIS ELF VAN SPARTAAN’20”
Positie: trainer

Deze (voorlopig?) laatste aflevering van een serie artikelen over gedrag betreft de trainer. Tijdens het schrijven van de serie kwamen er steeds meer invalshoeken, dan de aanvankelijke 11 veldposities met basisregel.

Nog niet behandeld in de serie, zijn: de bezetting van de dug-out, de voorbeeldfunctie van het seniorenvoetbal, de leiders, het wedstrijdsecretariaat en zelfs het bestuur. Zij allen hebben een belangrijke bijdrage te leveren in de opvoeding van de jeugd. Mocht er aanleiding toe zijn, dan breiden we de serie later gewoon uit.

Maar wat valt er nu over de trainer te vertellen?
Nou, bij Studio Sport wordt er soms eentje in beeld gebracht. En wij maar denken dat die trainer (dik) betaald wordt om zijn elftal beter te maken. Zelf hebben ze het tot belangrijkste taak verheven om de scheidsrechters op te leiden, gezien hun veelvuldige “adviezen” tijdens de wedstrijd.

Maar 20 jaar geleden kregen de keepers al strafschoppen tegen, omdat ze verkeerd naar de bal toegingen en vervolgens een tegenstander ten val brachten. Als de trainer in de rest van de week zijn keeper zou leren, hoe hij wel naar de bal moest gaan, zou hij zijn werk goed gedaan hebben. Maar kennelijk gebeurt dat onvoldoende, want de keepers maken – na al die jaren – nog steeds dezelfde fout.

En ja, soms is de strafschop ten onrechte toegekend. Maar wanneer de trainer dan klaagt over het onrecht is hij wel te laat! Zorg er met je keeperstraining voor dat de scheidsrechter zich niet kan vergissen, omdat je doelman de bal te pakken heeft. Laat het opleiden van scheidsrechters  over aan de KNVB. Scheelt je een hoop werk, trainer, en je houdt tijd over voor je looplijnen (zie tekening)

Wil u het hele veld nog eens zien? Gebruik dan de link voor Normen en Waarden (https://www.spartaan20.nl/de-club/normen-en-waarden/)

 = = = = =
Copyright: We hebben een trainer gepikt van Toon van Driel.
Sorry Toon. De tekening paste perfect in het artikel. Als je de schuldige aan wilt spreken, mail naar: w.van.der.est@spartaan20.nl