De “BASIS ELF VAN SPARTAAN’20”positie_4_basiselfvanspartaan174x204

We gaan verder met de serie afspraken die aan veldposities zijn gekoppeld. Ten overvloede, je brengt niet alleen de basisregel van je eigen veldpositie in praktijk, maar alle regels. Wil je het hele veld nog eens zien? Gebruik dan de link voor Normen en Waarden (https://www.spartaan20.nl/de- club/normen-en-waarden/)

Je hoeft ze niet uit je hoofd te leren, je hoeft ze ook niet klassikaal te scanderen. Maar als je een echte Spartaan wilt zijn moet je je er wel naar gedragen. En bezoekende ouders geven natuurlijk het goede voorbeeld.

Positie 4, de linker centrumverdediger. Aan die positie is de regel “Gedragen zich sportief en respectvol” toegekend. Sportiviteit en respect zijn nauw verwant en daarom in één regel gevangen.

“Gedragen zich sportief en respectvol” klinkt simpel, maar wat betekent het voor jou?

Natuurlijk legt iedereen dan uit, dat je je verlies als een man moet dragen. En ja, dat geldt uiteraard ook voor de vrouwen en de meisjes. Wat eigenlijk nooit wordt gezegd: ook bij een overwinning is sportiviteit een vereiste. Ben jezelf wel eens gepest en getreiterd, als je verloren hebt? Dan weet je hoe rot dat voelt.

Het kleineren van overwonnen tegenstanders duidt niet op gevoel voor humor, maar op een gebrek aan respect. Een goed begin voor het leren respecteren? Schudt voor en na de wedstrijd de hand van tegenstanders en arbitrage.

Voorkom onsportief gedrag. Leer respect te tonen, om het zelf te verdienen.