NieuwsNieuws 2023/2024WedstrijdverslagenZaterdag 1

Pupil van de week

Jarko Otaegui liet zien, waarom zijn JO13-6 het talententeam wordt genoemd, of de E-top, zoals dit team ook wel bekend staat. De middenvelder stak, met de bal aan de voet, snel het veld over en scoorde keurig. Eerder op de dag was zijn team al met 4-0 te sterk voor XerxesDZB en voert fier de ranglijst aan.

Spartaan’20 – Alexandria’66 3 – 0

Vanaf de aftrap begon Spartaan’20 sterk aan te dringen, maar Alexandria’66 liet zich niet zo maar overrompelen. Het leverde een levendig spelbeeld op, waarbij de thuisclub met ruim opgezette combinaties (veelal over de flanken) opbouwden, terwijl de bezoekers de diepte zochten met hun snelle spitsen.

Vooralsnog bleef het aantal grote kansen beperkt, maar over en weer waren er genoeg mogelijkheden van “oef”, “bijna” en “net niet”, om het een leuke wedstrijd te vinden.
Aan de ene kant probeerde Lluis Baldeh Baldeh het een keertje pingelend, waarbij hij pas laat kon worden gestopt. Aan de andere kant kwam jubilaris Osman Tozlu (200x in Het Eerste) een teenlengte te kort om een diepe bal te onderscheppen, maar kreeg hij goed rugdekking van Wembley Paulino Reyes.

In de 21e minuut was het raak. De bal kwam ineens vrij voor de voeten van Nathan Bernardina, die de bal met een krul over de grond vlak naast de paal binnenschoot, 1-0.

Alexandria reageerde direct met een offensiefje om de stand weer gelijk te trekken. De druk leverde een paar hoekschoppen en geblokte schoten op, maar Spartaan had, mede door goed keeperswerk van Migael Essajas, de zaken ogenschijnlijk onder controle.

Ogenschijnlijk, want Nathan Bernardina volleyde in de 30e minuut nog net naast, maar vervolgens kregen de Alexandrijnen met een paar geklutste ballen toch weer kansen. In deze fase verdiende Spartaandoelman Migael Essajas de brede lach die op 1 van de foto’s zo mooi zichtbaar is.

Na 36 minuten werd Lluis Baldeh Baldeh de diepte ingestuurd. In de sprint naar het doel legde hij de bal even goed in de loop en kogelde van buiten het strafschopgebied in de kruising, 2-0.

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg A’66 na een Spartaans misverstandje nog een enkele mogelijkheid, maar weer was het “net niet” en 20 seconden later krijgt Aroen Orie plotseling de bal voor de voeten. Aroen scoort beheerst, waardoor de ruststand 3-0 werd
Zeker geen onverdiende voorsprong voor Spartaan’20, maar wel wat geflatteerd gezien de tegenstand van Alexandria’66.

De tweede helft begon A’66 met de beste intenties, maar de thuisclub hield de gelederen goed gesloten. Spartaan’20 speelde in het kwartier na rust positiespel met passing over vele meters, waar A’66 vergeefs achteraan rende. De echte scoringsdrift ontbrak echter bij de Spartanen en na een slordigheidje in de defensie leek er een tegenscore aan te komen.

Het is de 60e minuut. Doelman Essjas redt zijn ploeg door zich voor de bal te werpen, raakt erbij geblesseerd en na te zijn opgelapt ziet de wedstrijd er heel anders uit.

Plotseling liep Spartaan achter Alexandria aan en had het af en toe een overtreding nodig om op het middenveld niet te worden overlopen. Een eerste vrije trap op 30 meter afstand  sloeg Essajas nog spectaculair uit de bovenhoek, maar even later knalde opnieuw Dylan Veenvliet van  A’66 zo’n zelfde vrije trap buiten keepersbereik op de lat.

Vanaf de 80e minuut leek de wedstrijd erop te zitten. Conditioneel brak het af en toe hoge tempo de spelers op. Plichtsgetrouw bleven de voetballers wel combineren en lopen, maar het heilige vuur was er toch wel vanaf en legde iedereen zich neer bij een 3-0 uitslag.

Na afloop sprak Spartaan’20 voorzitter Cerano Bakker niet alleen de pupil van de week toe, maar ook jubilaris Osman Tozlu die voor de 200e keer in Het Eerste van Spartaan’20 speelde. Ook de voorzitter van Alexandria’66 sprak Osman waarderend toe en overhandigde hem een bloemenhulde. Een mooi gebaar als afsluiting van een goede derby.