NieuwsNieuwsarchiefWedstrijdverslagenZaterdag 1

VVGZ – Spartaan’20 1-3
ALS KOPLOPER OP WEG NAAR TOPPER

Spartaan’20 heeft wederom een goed resultaat geboekt en blijft onverminderd de ranglijst aanvoeren in Zuid I, 2F. En dat terwijl de Rotterdammers misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen afwerkten in Zwijndrecht bij het lastige VVGZ.

Het spel van Spartaan’20 op bezoek bij VVGZ was met name in de eerste helft teleurstellend en voor het eerst werden de termen “bedroevend” en “dramatisch” zelfs door de aanwezige supporters in de mond genomen. Op het oog leek de wedstrijd tussen de nummers vier en Ă©Ă©n meer op een duel uit de kelder van de tweede klasse. Des te prettiger dat aan het eind van de rit uiteindelijk geen averij is opgelopen in de strijd om de titel.

Na de succesvolle reeks van de laatste weken was deze pot er niet eentje waar de vonken vanaf spatten. Spartaan’20 kwam met twee corners aanvankelijk nog aardig uit de startblokken zonder daaruit echt gevaarlijk te worden, maar dat korte optische overwicht verdween daarna als sneeuw voor de zon. De zon die voor een lekkere temperatuur zorgde was dan ook ongeveer het enige waarvan men langs de kant kon genieten want in vrijwel niets was Spartaan’20 herkenbaar.

Op een hobbelig en droog veld, waarop goed voetbal niet makkelijk was, probeerde Spartaan’20 veel te vaak met de lange bal de spitsen te bereiken maar geen moment werd de ploeg gevaarlijk. Er zat ook weinig energie in de ploeg en er was een gebrek aan intensiteit zoals dat tegenwoordig zo vaak wordt genoemd. Doelman Yordi Godijn werd nauwelijks getest, alleen een dwarrelbal van Jazz van Heyningen moest hij attent over de lat tikken.

Wat vooral opvallend was dat elke tweede bal voor de spelers uit Zwijndrecht was. Er leek zelfs spanning bij Spartaan’20 op te zitten want menige bal sprong van de voet bij de Spartanen.

Vanuit snelle counters probeerde VVGZ, dat bij winst goede zaken in de periode kon doen, gevaarlijk te worden en de beste kansen waren dan ook voor de thuisploeg. Met name spits Remco Wuister was een behoorlijke lastpost voor de Spartaan’20-defensie en na twee waarschuwingen met schoten van afstand was het in de 28e minuut wel raak. Vanaf de linkerkant kreeg Wuister een voorzet die hij beheerst langs Migael Essajas schoot en waarmee hij de 1-0 op het bord bracht.

Ook na deze goal schrok Spartaan’20 nog niet wakker en leek de 2-0 eerder in de lucht te hangen dan de gelijkmaker. In de 35e minuut was er een halve omhaal van Aron Nobel en na een snelle omschakeling mikte Denzel dos Santos twee minuten later naast.

Op slag van rust kreeg Nathan Bernadina toch nog een kans op de 1-1, maar zijn halfhoge poging in de korte hoek werd door keeper Godijn gered. Iedereen was het erover eens dat Spartaan’20 in de tweede helft uit een heel ander vaatje zou moeten tappen.

De start was goed en de gelijkmaker kwam snel, in de 48e minuut. Na een geblokte omhaal en een schot van Jair Balrak tegen VVGZ-goalie Godijn aan, belandde de bal voor de voeten van Nathan Bernadina, die hem van net buiten het strafschopgebied “op de pantoffel” nam en in de bovenhoek joeg, 1-1.

De tweede helft was verder ook niet goed van de Rotterdammers, maar de inzet was er in elk geval wel en er werd ook iets meer geprobeerd te combineren. Helaas bleef de tweede bal nog te vaak voor de spelers van VVGZ en waren er veel te grote ruimtes op het middenveld. Dat leverde zo nu en dan weer problemen op.

Even leek de 2-1 op het bord te komen, maar de kopgoal van spits Wuister werd afgekeurd en was daarna voer voor discussie. De over het algemeen goed leidende scheidsrechter Niels Felix moest het ook korter gaan houden en daarin vielen een aantal beslissingen tot grote frustratie van vooral de trainers op de bank van VVGZ niet in Spartaans nadeel uit.  Met name de assistent-trainer van VVGZ liet zich niet van zijn beste kant zien met zijn taalgebruik. Dat kostte hem ook terecht geel en na het laatste fluitsignaal zelfs rood.

Spartaan’20 durfde niet vol op de aanval te gaan en bleef vier verdedigers achterin houden. Het duurde uiteindelijk tot de 80e minuut alvorens de 1-2 werd gescoord. Daarvoor was er slechts sporadisch gevaar. Lluis Baldeh Baldeh legde vanaf de rechterkant een vrije trap perfect op het hoofd van de meegekomen Collin van den Berg die hard inkopte.

VVGZ  rechtte nog één keer de rug en er was een geweldige redding van Migael Essajas voor nodig in de 86e minuut op een inzet van Jesse van Wingerden om puntverlies te voorkomen. In blessuretijd maakte Lluis Baldeh Baldeh geen fout toen hij alleen op de keeper afging en de beslissende 1-3 beheerst wist binnen te schuiven.

Het was het slot van een wedstrijd waarbij VVGZ eigenlijk minimaal een punt en misschien zelfs wel meer verdiende als je naar de grootte van de kansen keek. Conclusie langs de kant bij de meegereisde Spartaan’20-supporters was dan ook dat als je ook je slechte wedstrijden wint en de punten, verdiend of onverdiend, meeneemt de kansen op het kampioenschap echt toenemen.

Zaterdag 20 april kan daar een hele grote stap in worden gezet als naaste concurrent Oranje-Wit op bezoek komt aan de Oldegaarde om 15.30 uur. Hopelijk was deze wedstrijd een incident omdat veel spelers hun normale niveau niet haalden en staan onze mannen er dan wel weer allemaal. Dat zal, met de steun van vele Spartanen, nodig zijn. Bij winst gloort er namelijk iets heel moois.