Was vroeger alles beter? Nou? Vroeger was het wel vaak hetzelfde. Leest u onderstaand opiniestuk eens aandachtig. Bekijk de gedeeltelijke scan uit het verleden. Heeft u een goed onderbouwde mening? Zeg het ons, want dit is een opiniestuk. Reageren kan via w.vanderest@spartaan20.nl
= = = = =

Spartaan’20 heeft een prachtig archief, dat men inmiddels probeert te digitaliseren. Bedankt Andre Tolenaar en Ed Goverde voor jullie inspanningen daarbij.

Bij het digitaal vastleggen van de oude Contacten (ons clubblad vroeger heette “CONTACT”) komt er soms een weemoedig gevoel, soms een nostalgisch gevoel, en soms bekruipt je zelfs een dĂ©jĂ -vu. Dit seizoen kwam ik op en rond onze velden situaties tegen, die ik herkende uit een artikel van Philip Scheffer uit Contact 3; mei 1987. Het artikel was getiteld “PINGELEN MOET!”

Flip Scheffer, een van de succesrijkste jeugdtrainers uit de geschiedenis van Spartaan’20, verbaasde zich er in 1987 al over dat spelertjes van 7, 8, 9, of 10 jaar al volgens grote mensen normen moesten spelen van een toenemend aantal trainers.

In dat artikel gaf hij duidelijk aan waarom het belangrijk is dat kinderen middels pingelen hun grenzen leren kennen.

Terug naar dik 30 jaar later, oktober 2017. Ik liep langs een spel van 7, of 8-jarigen en hoorde ineens een toeschouwer naar de spelertjes roepen “GEVEN!”. De toeschouwer vond het combinatievermogen van de kinderen kennelijk onvoldoende en door middel van deze oerkreet gaf hij duidelijk aan dat het beter moest.

Maar begrepen de kinderen wat hij bedoelde met de instructie “GEVEN!”? Of dachten ze dat het hier een collectant van een charitatieve instelling betrof?

Ook leuk. De jongsten (Onder 9; F-spelers) voetballen tegenwoordig op een kwart veldje. Toch gaf hun trainer tijdens een time-out hen het verwijt “we blijven teveel in de 16 hangen”. Ik begreep dat al niet. De kinderen wel?

Laat die kinderen toch lekker voetballen! Het resultaat van het toenemende pingelverbod door jeugdtrainers heeft er al toe geleid dat Arjen Robben niet snel een opvolger gaat krijgen.

In navolging van Philip Scheffer roep ik “Pingelen moet!”

Willem van der Est